fbpx

Aktualni svetovni sommelierski prvak Paolo Basso na obisku v Sloveniji

Paolo Basso opisuje vino

Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije je včeraj organiziralo strokovni obisk Paola Bassa, najboljšega sommelierja sveta.

Paolo Basso dobro pozna Slovenijo in slovenska vina, v vlogi svetovnega prvaka pa je tokrat svoje veščine prvič predstavil tudi slovenski javnosti.

Paolo Basso je eden izmed petih sommelierjev, ki jim je uspelo hkrati osvojiti naslov evropskega (2010) in svetovnega prvaka (2013) ter eden redkih, ki se je kar osemkrat uvrstil v finale velikih mednarodnih sommelierskih tekmovanj.

Odlikujejo ga široko poznavanje svetovnih vin in veščine mojstrskega spajanja vin z jedmi, v strokovni javnosti pa je poznan po izjemni natančnosti ter izpiljenem slogu izvedbe sommelierskih del.

Paolo Basso pri dekantaciji vina

Na obisku se je Paolo Basso največ časa zadržal v Brdih, kjer so poskrbeli za več degustacij in priložnosti spoznavanja vinskih posebnosti tega vinorodnega okoliša.

Na dvorcu Zemono pa se je svetovni prvak obiskovalcem predstavil s svojimi veščinami. Opravil je javno degustacijo dveh vin in obiskovalcem prikazal zahteven postopek dekantacije vina.

Izbrani vinarji so v nadaljevanju predstavili vina, ki so na vidnejših ocenjevanjih in tekmovanjih prejela najboljše ocene, za kulinarično spremljavo pa je poskrbel Tomaž Kavčič z ekipo Gostilne pri Lojzetu.

Predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, Ivan Peršolja, je Paolu Bassu ob tej priložnosti izročil tudi priznanje za pomemben prispevek k širjenju vinske kulture v Sloveniji.

Paolo Basso je prejel častno priznanje

Paolo Basso se je v pogovoru dotaknil najbolj razvitih vinskih trgov, pri tem izpostavil Anglijo, kot primer trga z izjemno razvito vinsko kulturo in izrazito tržno usmerjenostjo, ki navadno primanjkuje državam, ki se v vinskem svetu šele uveljavljajo.

Velik izziv v tem trenutku mnogim sommelierjem in vinarjem predstavlja azijski trg, ki večinoma še spoznava vina in vinsko kulturpaolo-basso-podelitev-priznanjao, vendar z izjemno hitrostjo. Ni naključje, da lahko prav tam srečamo največ vrhunskih restavracij, potrošnja pa večinoma sledi vzorom, kritikam in ocenam vinskih strokovnjakov Evrope in Amerike.

V nadaljevanju je orisal situacijo med t. i. »novim« in »starim« vinskim svetom in opozoril na vedno bolj izrazito cenovno občutljivost, tistih, ki uživajo vina. Tudi zato za sommelierje, ki jih najbolj cenijo prav v Franciji in Japonskem, velik izziv predstavlja iskanje vinskih rešitev, ki lahko ob pravem trenutku zadovoljijo in povežejo izkušnjo prostora, tradicije, kulinarike ter želje in zmožnosti gostov. Prav s tem v zvezi je podal tudi dragocen nasvet glede spajanja vin s hrano: »Ozrite se po zgodovinskem izročilu prostora, kjer uživate hrano in vino ter ga spoštujete.«

V društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije zaključujejo z izpitnimi preverjanji znanj na izobraževanjih za prvo in drugo stopnjo, jeseni bodo nadaljevali s pripravami na nov tečaj, in sicer prve stopnje, naslednjo pomlad pa načrtujejo izvedbo tečajev prve in tretje stopnje.

Veliko pozornosti bodo še naprej namenjali tudi sodelovanju na različnih strokovnih in promocijskih prireditvah, kamor so poleg članov društva vabljeni tudi vsi tisti, ki jih ta tematika zanima in želijo nadgraditi svoje znanje.