Društvo za razvoj pivske kulture SOMMELIER SLOVENIJE je bilo ustanovljeno 21. januarja 1992, v Novi Gorici.
Je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje, ki si prizadeva za razvoj in razširjanje pivske kulture:
- kot dela osebne človeške kulture,
- kot dela kulture naroda,
- kot dela kulture bivanja človeka v naravnem okolju.
Društvo si prizadeva:
- za promocijo zmernega, kulturnega in zdravju neškodljivega uživanja vina in drugih pijač ob primernih priložnostih, v izbranem okolju, ob pravilni prehrani in na ustrezen način
- za dvig kakovosti proizvodov, ki služijo prehrani človeka, s posebnim poudarkom na kakovosti vina in drugih pijač,
- za razširjanje znanja o pravilnem in zdravju neškodljivem uživanju teh pijač, ob izbranih priložnostih, v izbranem okolju, ob pravilni prehrani in na ustrezen način.
Društvo se bori proti alkoholizmu in vsem oblikam zlorabe vina in drugih pijač, za zdrave medčloveške odnose in take razmere v družbi, ki nudijo pogoje za človeka vredno življenje.
Društvo je od leta 1994 včlanjeno v svetovno sommeliersko organizacijo ASI (Association de la Sommellerie Internationale). Ta je bila ustanovljena 3. in 4. junija leta 1969 v francoskem Reimsu. Podpisnice ustanovnih aktov so bile poleg Francije in Italije še Belgija in Portugalska, danes pa organizacija ASI šteje 56 članic in 5 opazovanih članic s celega sveta.
Namen in cilje svojega delovanja društvo Sommelier Slovenije uresničuje zlasti tako, da:
- zagotavlja ustrezno strokovno vodenje ter prostorske, finančne in druge pogoje za delovanje članov društva,
- organizira in vodi izobraževanje za sommelierje v skladu s pravili mednarodne organizacije (ASI),
- skrbi za stalno izobraževanje svojih članov in zainteresirane javnosti,
- sprejema ukrepe za dvigovanje nivoja strežbe in ponudbe vin z uvajanjem pravilnega priporočanja, strokovne strežbe in ustreznega druženja jedi z vini in drugimi pijačami,
- organizira oglede vinskih kleti in študijska potovanja z namenom spoznavanja vin in vedenja o vinih ter spoznavanja novih letnikov in polnitev,
- sodeluje pri gostinsko-turističnih prireditvah in vinskih sejmih na lokalni, državni in mednarodni ravni,
- organizira sommelierska tekmovanja in sodeluje na tekmovanjih na lokalni, državni in mednarodni ravni,
- obvešča člane o novostih v vinarstvu in gostinstvu, s posebnim poudarkom na enogastronomiji in novih metodah strežbe, novostih v turizmu, turističnih gibanjih in predvidevanjih,
- izdaja študijska gradiva in publikacije in sodeluje v sredstvih obveščanja s prispevki o delu društva in novostih s področja enogastronomije.