Trajanje
80 ur; ponedeljek in torek 17:00 do 21:00
Lokacija
Ljubljana (lokacijo sporočimo)
Naslednji tečaj
4. oktober 2023
Tečaj - Sommelier 2. stopnje
Tečaj druge stopnje je namenjen poglabljanju znanj o domači in mednarodni enografiji oziroma poglobljeno znanje o slovenskih in mednarodnih vinorodnih deželah in vinih ter vplivu terroirja na lastnosti vin. Poleg tega pa tečajniki pridobijo tudi druga koristna praktična znanja, ki so potrebna za delo sommelierja v gostinstvu in zagotavljanju kakovostne enogastronomske izkušnje gostov.
Komu je namenjen?
Tečaja se lahko udeležite vsi, ki imate ustrezno predhodno znanje oziroma imate predhodno pridobljeno Diplomo Sommelier 1. stopnje:
- profesionalno strežno in kuhinjsko osebje v gostilnah, restavracijah in barih, ki želite gostom ponujati visoko kakovostne storitve
- prodajalci in svetovalci o vinih in žganih pijačah, ki želite strankam svetovati več
- vsi ljubitelji, ki želite pridobiti poglobljeno znanje o vinih, žganih pijačah in drugih pomembnih enogastronomskih vidikih
Vsebina in predavatelji
- poglobljeno znanje o slovenskem vinogradništvu, vinarstvu, vinorodnih deželah in vinih
- sorte, vina in podrobnosti svetovnih vinskih regij
- pridelava in specifike posebnih vin
- vpliv terroirja in različnih tehnik zorjenja na lastnosti vina
- vinski marketing
- žgane pijače
- kisi
- olja
- kave
- čaji
- mineralne vode
- cigare
Predavanja omogočajo aktivno spremljanje vseh novosti na področju sommelierskega dela.
Tečaj vključuje celodnevne, neobvezne strokovne ekskurzije v vinorodne dežele Primorska, Podravje in Posavje s poglobljenim spoznavanjem okolišev, kleti in vinarjev. Obiščemo tudi vas “La Subida”, kjer nam g. Joško Sirk predstavi svojo kisarno z ogledom postopka pridobivanja vinskega kisa.
Diploma “Sommelier 2. stopnje”
Zaključku predavanj sledijo pisni izpit in pisno opisovanje dveh vzorcev vin ter ustni izpit in praktičen preizkus profesionalne strežbe vin.
Po uspešno opravljenem zaključnem izpitu udeleženci pridobite diplomo za sommelierja druge stopnje. Zaokrožena celota osnovnih znanj udeležencem omogoča opravljanje sommelierskih del in nadaljevanje študija na najvišji stopnji (Sommelier 3. stopnja). Vsi, ki opravite tečaj za sommelierja, lahko pridobite tudi uraden poklicni naziv Sommelier – Vinski svetovalec (NPK 6825074011).
Cena
Cena tečaja je 1.250,00 EUR (z že vključenim DDV). Vključuje 80 ur predavanj, degustacije vzorcev vin in drugih pijač ter živil (ne vključuje strokovne ekskurzije) ter učno gradivo z učbenikom.
Prijava
Prijave za jesenski tečaj zbiramo do ponedeljka, 25. septembra 2023 na spodnjem prijavnem obrazcu.
Dodatna vprašanja
Če imate dodatna vprašanja, nam pišite ali nas pokličite:
- e-mail: tecaji@sommelier-assoc.si
- telefon: 041 443 116
Prijavite se na tečaj in postanite sommelier 2. stopnje!
Predavatelji
Spoznajte predavatelje
dr. Majda Bagar Povše
Mineralne vode

g. Jani Bavčer
Pomen oblikovanja pri promociji in prodaji vina

ga. Milena Bučar Miklavčič
Olja

g. Valentin Bufolin (Najboljši sommelier Slovenije 2022, Sommelier 3. stopnje, WSET 3, Italian Wine Ambassador)
Vinogradništvo in vinarstvo Francije. Cigare. Degustacija in strežba - praktični del.

g. Sergij Cesar
Vinogradništvo in vinarstvo Italije in Švice, čaji

g. Tine Čokl
Kava

g. Aleš Kristančič
Vinski marketing

Simo Kršić
Povzetek in nova pravila strežbe, dekantacija

g. Matjaž Lemut
Vinogradništvo in vinarstvo JV Evrope, bivših republik SZ. Sodi in lastnosti vina, zamaški

dr. Melita Lemut
Vinogradništvo in vinarstvo Južne Afrike, Avstralije, Nove Zelandije, Južne Amerike

g. Ivan Peršolja
Predsednik društva

g. Joško Sirk
Izkušnje iz gostinstva ter ogled postopka pridobivanja vinskega kisa

g. Tomaž Sršen
Vinogradništvo in vinarstvo Španije in Portugalske, Severne Amerike

g. Davorin Škarabot
Vinogradništvo in vinarstvo Nemčije, Avstrije, Švice, Češke, Slovaške, Luksemburga, Japonske, Kitajske

prof. dr. Rajko Vidrih
Žgane pijače in tehnike degustiranja

dr. Mojmir Wondra
Tradicija in novosti, pridelava posebnih vin
