Trajanje
90 ur; torek in sreda 17:00 do 21:00
Lokacija
Ljubljana
Naslednji tečaj
Marec 2025
Tečaj - Sommelier 2. stopnje
Tečaj druge stopnje je namenjen poglabljanju znanj o domači in mednarodni enografiji oziroma poglobljeno znanje o slovenskih in mednarodnih vinorodnih deželah in vinih ter vplivu terroirja na lastnosti vin. Poleg tega pa tečajniki pridobijo tudi druga koristna praktična znanja, ki so potrebna za delo sommelierja v gostinstvu in zagotavljanju kakovostne enogastronomske izkušnje gostov.
Komu je namenjen?
Tečaja se lahko udeležite vsi, ki imate ustrezno predhodno znanje oziroma imate predhodno pridobljeno Diplomo Sommelier 1. stopnje:
- profesionalno strežno in kuhinjsko osebje v gostilnah, restavracijah in barih, ki želite gostom ponujati visoko kakovostne storitve
- prodajalci in svetovalci o vinih in žganih pijačah, ki želite strankam svetovati več
- vsi ljubitelji, ki želite pridobiti poglobljeno znanje o vinih, žganih pijačah in drugih pomembnih enogastronomskih vidikih
Vsebina in predavatelji
Udeleženci pridobivate specifična znanja s področij:
- poglobljeno znanje o slovenskem vinogradništvu, vinarstvu, vinorodnih deželah in vinih
- sorte, vina in podrobnosti svetovnih vinskih regij
- pridelava in specifike posebnih vin
- vpliv terroirja in različnih tehnik zorjenja na lastnosti vina
- vinski marketing
- žgane pijače
- kisi
- olja
- kave
- čaji
- mineralne vode
- cigare
Predavanja omogočajo aktivno spremljanje vseh novosti na področju sommelierskega dela.
Tečaj vključuje celodnevne, neobvezne strokovne ekskurzije v vinorodne dežele Primorska, Podravje in Posavje s poglobljenim spoznavanjem okolišev, kleti in vinarjev. Obiščemo tudi vas “La Subida”, kjer nam g. Joško Sirk predstavi svojo kisarno z ogledom postopka pridobivanja vinskega kisa.
Diploma “Sommelier 2. stopnje”
Zaključku predavanj sledijo pisni izpit in pisno opisovanje dveh vzorcev vin ter ustni izpit in praktičen preizkus profesionalne strežbe vin.
Po uspešno opravljenem zaključnem izpitu udeleženci pridobite diplomo za sommelierja druge stopnje. Zaokrožena celota osnovnih znanj udeležencem omogoča opravljanje sommelierskih del in nadaljevanje študija na najvišji stopnji (Sommelier 3. stopnja). Vsi, ki opravite tečaj za sommelierja, lahko pridobite tudi uraden poklicni naziv Sommelier – Vinski svetovalec (NPK 6825074011).
Cena
Cena tečaja je 1.300,00 EUR (z že vključenim DDV). Vključuje 80 ur predavanj, degustacije vzorcev vin in drugih pijač ter živil (ne vključuje strokovne ekskurzije) ter učno gradivo z učbenikom.
Pripelji prijatelja ali sodelavca in prejeli boste POPUST
Pripelji prijatelja in oba bosta prejela 5 % popust na ceno tečaja. Prav tako priznamo poseben popust za več tečajnikov iz iste organizacije: za vsakega dodatnega tečajnika odobrimo dodaten popust – za dogovor o višini popusta prosim kontaktirajte na spodnji naslov.
Prijava
Prijave za tečaj zbiramo do petka, 15. marca 2024 na spodnjem prijavnem obrazcu.
Dodatna vprašanja
Če imate dodatna vprašanja, nam pišite ali nas pokličite:
- e-mail: tecaji@sommelier-assoc.si
- telefon: 041 443 116
Prijavite se na tečaj in postanite sommelier 2. stopnje!
Predavatelji
Spoznajte predavatelje
dr. Majda Bagar Povše
Mineralne vode
g. Jani Bavčer
Pomen oblikovanja pri promociji in prodaji vina
ga. Milena Bučar Miklavčič
Olja
g. Valentin Bufolin (Najboljši sommelier Slovenije 2022, Sommelier 3. stopnje, WSET 3, Italian Wine Ambassador)
Vinogradništvo in vinarstvo Francije, Severna Amerika. Cigare. Degustacija in strežba - praktični del.
g. Sergij Cesar
Vinogradništvo in vinarstvo Italije in Švice, čaji
g. Tine Čokl
Kava
g. Aleš Kristančič
Vinski marketing
Simo Kršić
Povzetek in nova pravila strežbe, dekantacija
g. Matjaž Lemut
Vinogradništvo in vinarstvo JV Evrope, bivših republik SZ. Sodi in lastnosti vina, zamaški
dr. Melita Lemut
Vinogradništvo in vinarstvo Južne Afrike, Avstralije, Nove Zelandije, Južne Amerike
g. Ivan Peršolja (Častni predsednik društva)
Praktični del opisa in strežbe
g. Joško Sirk
Izkušnje iz gostinstva ter ogled postopka pridobivanja vinskega kisa
g. Tomaž Sršen
Vinogradništvo in vinarstvo Španije in Portugalske, Severne Amerike
g. Davorin Škarabot
Vinogradništvo in vinarstvo Nemčije, Avstrije, Švice, Češke, Slovaške, Luksemburga, Japonske, Kitajske
prof. dr. Rajko Vidrih
Žgane pijače in tehnike degustiranja
dr. Mojmir Wondra
Tradicija in novosti, pridelava posebnih vin