Trajanje

90 ur; torek in sreda 17:00 do 21:00

Lokacija

Ljubljana

Naslednji tečaj

Marec 2025

Tečaj - Sommelier 2. stopnje

Tečaj druge stopnje je namenjen poglabljanju znanj o domači in mednarodni enografiji oziroma poglobljeno znanje o slovenskih in mednarodnih vinorodnih deželah in vinih ter vplivu terroirja na lastnosti vin. Poleg tega pa tečajniki pridobijo tudi druga koristna praktična znanja, ki so potrebna za delo sommelierja v gostinstvu in zagotavljanju kakovostne enogastronomske izkušnje gostov.

Komu je namenjen?

Tečaja se lahko udeležite vsi, ki imate ustrezno predhodno znanje oziroma imate predhodno pridobljeno Diplomo Sommelier 1. stopnje:

  • profesionalno strežno in kuhinjsko osebje v gostilnah, restavracijah in barih, ki želite gostom ponujati visoko kakovostne storitve
  • prodajalci in svetovalci o vinih in žganih pijačah, ki želite strankam svetovati več
  • vsi ljubitelji, ki želite pridobiti poglobljeno znanje o vinih, žganih pijačah in drugih pomembnih enogastronomskih vidikih

Vsebina in predavatelji

Vsebine in izvedba tečaja poteka po programu mednarodnega združenja sommelierjev (Association de la Sommellerie Internationale – ASI). Tečaj izvajajo mednarodno uveljavljeni sommelierji in vinski strokovnjaki ter univerzitetni profesorji. Predavanja združujejo tako teoretičen in praktičen del z degustacijami izbranih vin ter drugih pijač in živil. Tečajniki nadaljujete s poglobljeno senzoriko in profesionalnim opisom vin, pri čemer spoznate in osvojite 100-točkovni sistem ocenjevanja vin.

Udeleženci pridobivate specifična znanja s področij:

  • poglobljeno znanje o slovenskem vinogradništvu, vinarstvu, vinorodnih deželah in vinih
  • sorte, vina in podrobnosti svetovnih vinskih regij
  • pridelava in specifike posebnih vin
  • vpliv terroirja in različnih tehnik zorjenja na lastnosti vina
  • vinski marketing
  • žgane pijače
  • kisi
  • olja
  • kave
  • čaji
  • mineralne vode
  • cigare

Predavanja omogočajo aktivno spremljanje vseh novosti na področju sommelierskega dela.

Tečaj vključuje celodnevne, neobvezne strokovne ekskurzije v vinorodne dežele Primorska, Podravje in Posavje s poglobljenim spoznavanjem okolišev, kleti in vinarjev. Obiščemo tudi vas “La Subida”, kjer nam g. Joško Sirk predstavi svojo kisarno z ogledom postopka pridobivanja vinskega kisa.

Diploma “Sommelier 2. stopnje”

Zaključku predavanj sledijo pisni izpit in pisno opisovanje dveh vzorcev vin ter ustni izpit in praktičen preizkus profesionalne strežbe vin.

Po uspešno opravljenem zaključnem izpitu udeleženci pridobite diplomo za sommelierja druge stopnje. Zaokrožena celota osnovnih znanj udeležencem omogoča opravljanje sommelierskih del in nadaljevanje študija na najvišji stopnji (Sommelier 3. stopnja). Vsi, ki opravite tečaj za sommelierja, lahko pridobite tudi uraden poklicni naziv Sommelier – Vinski svetovalec (NPK 6825074011).

Cena

Cena tečaja je 1.300,00 EUR (z že vključenim DDV). Vključuje 80 ur predavanj, degustacije vzorcev vin in drugih pijač ter živil (ne vključuje strokovne ekskurzije) ter učno gradivo z učbenikom.

Pripelji prijatelja ali sodelavca in prejeli boste POPUST

Pripelji prijatelja in oba bosta prejela 5 % popust na ceno tečaja. Prav tako priznamo poseben popust za več tečajnikov iz iste organizacije: za vsakega dodatnega tečajnika odobrimo dodaten popust – za dogovor o višini popusta prosim kontaktirajte na spodnji naslov.

Prijava

Prijave za tečaj zbiramo do petka, 15. marca 2024 na spodnjem prijavnem obrazcu.

Dodatna vprašanja

Če imate dodatna vprašanja, nam pišite ali nas pokličite:

Prijavite se na tečaj in postanite sommelier 2. stopnje!

Predavatelji

Spoznajte predavatelje

dr. Majda Bagar Povše

Mineralne vode

g. Jani Bavčer

Pomen oblikovanja pri promociji in prodaji vina

ga. Milena Bučar Miklavčič

Olja

g. Valentin Bufolin (Najboljši sommelier Slovenije 2022, Sommelier 3. stopnje, WSET 3, Italian Wine Ambassador)

Vinogradništvo in vinarstvo Francije, Severna Amerika. Cigare. Degustacija in strežba - praktični del.

Valentin Bufolin - Najboljši Sommelier Slovenije 2022

g. Sergij Cesar

Vinogradništvo in vinarstvo Italije in Švice, čaji

g. Tine Čokl

Kava

g. Aleš Kristančič

Vinski marketing

Simo Kršić

Povzetek in nova pravila strežbe, dekantacija

g. Matjaž Lemut

Vinogradništvo in vinarstvo JV Evrope, bivših republik SZ. Sodi in lastnosti vina, zamaški

dr. Melita Lemut

Vinogradništvo in vinarstvo Južne Afrike, Avstralije, Nove Zelandije, Južne Amerike

g. Ivan Peršolja (Častni predsednik društva)

Praktični del opisa in strežbe

g. Joško Sirk

Izkušnje iz gostinstva ter ogled postopka pridobivanja vinskega kisa

g. Tomaž Sršen

Vinogradništvo in vinarstvo Španije in Portugalske, Severne Amerike

g. Davorin Škarabot

Vinogradništvo in vinarstvo Nemčije, Avstrije, Švice, Češke, Slovaške, Luksemburga, Japonske, Kitajske

prof. dr. Rajko Vidrih

Žgane pijače in tehnike degustiranja

dr. Mojmir Wondra

Tradicija in novosti, pridelava posebnih vin