fbpx

Sommelier 1 stopnje

Trajanje

80 ur; torek in sreda od 17:00 do 21:00

Lokacija

Ljubljana

Naslednji tečaj

Torek, 07. 01. 2025

Tečaj – Sommelier 1. stopnje

Tečaj prve stopnje daje udeležencem temeljno znanje o sommelierstvu. Namenjen je vsem, ki želite bolj profesionalno in poglobljeno stopiti v vinski svet. Po tečaju Sommelier 1. stopnje lahko nadaljujete na stopnjah 2 in 3, kjer celovito spoznate sommelierski del enogastronomije.

Komu je namenjen?

Tečaj je primeren za vse in ne zahteva predhodnega znanja:

  • profesionalnemu strežnemu in kuhinjskemu osebju v gostilnah, restavracijah in barih, ki želite gostom ponujati visoko kakovostne storitve
  • prodajalcem in svetovalcem o vinih in žganih pijačah, ki želite strankam svetovati več
  • vsem ljubiteljem, ki želite pridobiti poglobljeno znanje o vinih, žganih pijačah in spoznati osnove spajanja hrane in vina

Vsebina in predavatelji

Vsebine in izvedba tečaja poteka po programu mednarodnega združenja sommelierjev (Association de la Sommellerie Internationale – ASI). Tečaj izvajajo mednarodno uveljavljeni sommelierji in vinski strokovnjaki ter univerzitetni profesorji. Predavanja združujejo tako teoretičen in praktičen del z degustacijami izbranih vin, na predavanju o osnovah spajanja s hrano pa tudi nekatere jedi. Tečaj vključuje individualno testiranje organoleptičnih sposobnosti, ki je udeležencem v pomoč pri nadaljevanju izobraževanja in kasnejšem delu.

Udeleženci pridobite znanja s področij:

  • vinogradništvo
  • vinarstvo
  • poznavanje slovenskih ter pomembnejših tujih vinorodnih dežel in vin
  • sonaravna vina
  • standardiziran profesionalen opis in strežba vina
  • zakonodaja s področja vinarstva
  • sokovi
  • piva in sakeji
  • žgane pijače
  • napitki
  • mešane pijače
  • kultura in tradicija pitja vina
  • osnovne zakonitosti in usmeritve spajanja hrane in vina
  • bonton

Tečaj vključuje individualno testiranje organoleptičnih sposobnosti, ki je udeležencem v pomoč pri nadaljevanju izobraževanja in kasnejšem delu.

Diploma “Sommelier 1. stopnje”

Zaključku predavanj sledijo pisni izpit in pisno opisovanje dveh vzorcev vin ter ustni izpit in praktičen preizkus profesionalne strežbe vin. 

Po uspešno opravljenem zaključnem izpitu udeleženci pridobijo diplomo za sommelierja prve stopnje. Zaokrožena celota osnovnih znanj udeležencem omogoča opravljanje začetnih sommelierskih del in nadaljevanje študija na višjih stopnjah (Sommelier 2. in 3. stopnja). Vsi, ki opravite tečaj za sommelierja, lahko pridobite tudi uraden poklicni naziv Sommelier – Vinski svetovalec (NPK 6825074011).

Cena

Cena tečaja je 1.250,00 EUR (z že vključenim DDV). Vključuje 80 ur predavanj, degustacije vzorcev vin in hrane (ne vključuje didaktične večerje) ter učno gradivo z učbenikom.

Pripelji prijatelja ali sodelavca in prejeli boste POPUST:

Pripelji prijatelja in oba bosta prejela 5 % popust na ceno tečaja. Prav tako priznamo poseben popust za več tečajnikov iz iste organizacije: za vsakega dodatnega tečajnika odobrimo dodaten popust – za dogovor o višini popusta prosim kontaktirajte na spodnji naslov.

Prijava

Prijave za tečaj zbiramo do petka, 3. januarja 2025 na spodnjem prijavnem obrazcu.

Dodatna vprašanja

Če imate dodatna vprašanja, nam pišite ali nas pokličite

Izpolnite prijavnico in postanite sommelier 1. stopnje!

Predavatelji

Spoznajte predavatelje

g. Valentin Bufolin (Najboljši sommelier Slovenije 2022, Sommelier 3. stopnje, WSET 3, Italian Wine Ambassador)

Vinorodna dežela Posavje z degustacijo. Pivo in sake, tehnologija in degustacija. Strežba in degustacija - praktičen del.

g. Sergij Cesar

Osnove degustacije, opisi vina-uvod. Spajanje vin s hrano.

g. Gašper Čarman (Najboljši Sommelier Slovenije 2013 in 2015)

Uporaba kozarcev

Gašper Čarman

g. Bruno Gaberšek

Zakonodaja

g. Martin Gruzovin (Najboljši Sommelier Slovenije 2018, Sommelier 3. stopnje)

Pridelava sonaravnih vin

prof. dr. Tatjana Košmerl

Anatomija, fiziologija, organoleptika (delovanje čutil). Senzorika(s testiranjem raztopin).

ga. Bojana Košnik

Bonton

g. Simo Kršić

Strežba vin in praktičen del

g. Matjaž Lemut

Osnove enografije in vina Primorske vinorodne dežele z degustacijo. Evropska in svetovna vina.

g. Aleš Ogrin

Napitki, mešanje pijač

g. Ivan Peršolja (Častni predsednik društva)

Dvig kakovosti storitev v gastronomiji. Degustacija in strežba - praktičen del.

g. Boštjan Protner

Vinorodna dežela Podravje z degustacijo.

g. Luka Ribolica

Postopki pridelave, degustacija in opis penečih vin

g. Davorin Škarabot

Delo sommelierja (program, nabava, kletarjenje, prodaja). Vino, kultura in življenjski slog. Degustacija in strežba - praktičen del.

ga. Andreja Škvarč

Vinogradništvo

prof. dr. Rajko Vidrih

Žgane pijače, sokovi

doc. dr. Mojmir Wondra

Tehnologija pridelave vina. Pomanjkljivosti, napake in bolezni vina.

prof. dr. Janez Bogataj

Kultura vina in hrane