fbpx

Sommelier 3 stopnje

Trajanje

80 ur; ponedeljek in torek od 17:00 do 21:00

Lokacija

Ljubljana

Naslednji tečaj

4. 11. 2024

Tečaj za tretjo, najvišjo stopnjo sommelierstva v Sloveniji je namenjen spoznavanju enogastronomije ter poznavanju lastnosti hrane in sistematičnega spajanja z vinom.  Sommelierji z diplomo 3. stopnje so tako celostno pripravljeni za samostojno vodenje in izvajanje najzahtevnejših sommelierskih del. A nadaljnje poglabljanje znanja in sledenje trendom in vinom se s tem šele začenja.

Komu je namenjen?

Tečaja se lahko udeležite vsi, ki imate predhodno pridobljeno Diplomo Sommelier 2. stopnje:

  • profesionalno strežno in kuhinjsko osebje v gostilnah, restavracijah in barih, ki želite gostom ponujati visoko kakovostne storitve
  • prodajalci in svetovalci o vinih in žganih pijačah, ki želite strankam svetovati več
  • vsi ljubitelji, ki želite pridobiti poglobljeno znanje o vinih, žganih pijačah in drugih pomembnih enogastronomskih vidikih

Tečaj lahko zaradi zahtevnosti hkrati spremlja omejeno število kandidatov, ki poleg teoretičnih izhodišč spoznajo tudi praktične primere spajanja posameznih jedi z vini.

Vsebina in predavatelji

Vsebine in izvedba tečaja poteka po programu mednarodnega združenja sommelierjev (Association de la Sommellerie Internationale – ASI). Tečaj izvajajo mednarodno uveljavljeni sommelierji, vinski strokovnjaki, vrhunski kuharji ter univerzitetni profesorji. Zahtevna predavanja slonijo na spoznavanju posameznih živil, ter poglobljeno analizo njihovih lastnosti. Tečajniki se naučijo sistematičnega pristopa k vrednotenju posameznih lastnosti vin in jedi ter njihovega spajanja v sozvočje okusov.

Udeleženci tečaja pridobijo znanja s področij:

  • senzorična analiza jedi
  • tehnike spajanja jedi in vina
  • jajca in omake
  • olja, kisi in začimbe
  • ribe, školjke in mehkužci
  • začimbe in dišavnice
  • žitarice
  • gobe, tartufi, zelenjava in stročnice
  • belo in rdeče meso
  • divjačinsko meso
  • mesne delikatese
  • siri
  • sladice, sladoledi in sadje
  • čokoladne sladice

Tečaj vključuje teoretična predavanja in degustacije različnih jedi spajane z ustreznimi vini.

Diploma “Sommelier 3. stopnje”

Zaključku predavanj sledijo pisni izpit in pisno opisovanje dveh vzorcev vin ter ustni izpit in praktičen preizkus profesionalne strežbe vin.

Po uspešno opravljenem zaključnem izpitu udeleženci pridobite diplomo za sommelierja tretje stopnje. Zaokrožena celota znanj udeležencem tečaja omogoča opravljanje najzahtevnejših sommelierskih del. Vsi, ki opravite tečaj za sommelierja, lahko pridobite tudi uraden poklicni naziv Sommelier – Vinski svetovalec (NPK 6825074011).

Cena

Cena tečaja je 1.450,00 EUR (z že vključenim DDV). Vključuje predvidoma 80 ur predavanj, degustacije vzorcev vin in jedi ter učno gradivo z učbenikom.

Pripelji prijatelja ali sodelavca in prejeli boste POPUST

Pripelji prijatelja in oba bosta prejela 5 % popust na ceno tečaja. Prav tako priznamo poseben popust za več tečajnikov iz iste organizacije: za vsakega dodatnega tečajnika odobrimo dodaten popust – za dogovor o višini popusta prosim kontaktirajte na spodnji naslov.

Prijava

Prijave za tečaj zbiramo do ponedeljka, 21. oktobra 2024 na spodnjem prijavnem obrazcu.

Dodatna vprašanja

Če imate dodatna vprašanja, nam pišite ali nas pokličite:

Prijavite se na tečaj in postanite sommelier 3. stopnje!

Predavatelji

Spoznajte predavatelje

g. Janez Bratovž

Razlaga priprave mesnih jedi in spajanje z vinom

g. Sergij Cesar

Tehnika spajanja jedi in vina, Jajca in omake, Olja in kisi kot začimbe, Žitarice, Sladice, sladoledi in sadje

g. Matjaž Erzar

Divjačinsko meso - teorija in praksa

dr. Irena Fonda

Ribe, školjke in mehkužci

g. Boris Gašparin

Razlaga priprave jedi in spajanje z vinom

ga. Alenka Kodele

Čokoladne sladice

ga. Katja Kogej

Začimbe in dišavnice

g. Simo Kršić

Dekantacija

dr. Bogdan Perko

Siri

g. Ivan Peršolja

Predsednik društva

dr. Stanislav Renčelj

Mesne delikatese

g. Božo Slivnjak

Gobe, tartufi, zelenjava, stročnice

mag. Marlena Škvarča

Belo in rdeče meso