fbpx

Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije praznuje 20-letnico delovanja

20. letnica društva Sommelier Slovenije

Sinoči je na dvorcu Zemono pri Vipavi potekala slovesnost ob praznovanju 20-letnice delovanja društva Sommelier Slovenije.

Leta 1992 so prvi slovenski sommelierji uresničili zamisel o društvu Sommelier Slovenije, ki danes šteje že preko 650 članov in deluje kot polnopravni član mednarodne organizacije ASI (Association de la Sommellerie Internationale).

Društvo si vse od začetka aktivno prizadeva za širjenje znanj, dvigovanje enogastronomske kulture ter promocijo slovenskih vin v svetu.

Začetki sommelierstva v Sloveniji izhajajo iz prijateljskih in poslovnih druženj z italijanskimi sommelierji v osemdesetih letih, ki so pripeljala do pobude in povabila italijanskih sommelierjev dveh naših kolegov na tečaj v Gradišče ob Soči.

Pridobljena strokovna znanja in poglobljeno sodelovanje so bile osnova za razmišljanje in priprave na ustanovitev društva, ki je bilo januarja 1992 tudi uradno registrirano. Že 1993 so člani društva s pomočjo italijanskih kolegov dosegli prvo veliko mednarodno potrditev s pridobitvijo položaja države opazovalke v združenju ASI.

Na svetovnem kongresu sommelierjev leta 1994 v Kaliforniji je Slovenija vstopila v veliko družino polnopravnih članic ASI in se pridružila državam, ki uspešno dvigujejo in sooblikujejo kulturo pitja po vsem svetu.

Svetovna organizacija ASI, s sedežem v Parizu, danes združuje nacionalne organizacije iz preko 50 držav, vodstvo društva Sommelier Slovenije pa aktivno prispeva k njenemu mednarodnemu delovanju in sodeluje na svetovnih kongresih, v komisijah in na tekmovanjih ter pri tem izpostavlja kakovost in posebnosti slovenskih vin.

Člani društva Sommelier Slovenije so se ob ustanovitvi zavezali poslanstvu društva, ki usmerja k razvoju in razširjanju pivske kulture kot dela osebne človekove kulture, kot dela kulture naroda in hkrati kot dela naravnega načina življenja nasploh.

V društvu so tako od leta 1993 organizirali in vodili več izobraževanj za sommelierje v skladu s pravili mednarodne organizacije ASI. Trenutno v Ljubljani poteka začetni tečaj 20. generacije sommelierjev, doslej pa je osnovni tečaj uspešno zaključilo kar 670 sommelierjev.

Na treh tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 85 kandidatov, v letu 2009 pa je prvih 27 zaključilo tudi tretjo stopnjo. V sklopu izobraževanj, strokovnih ekskurzij in priprav na slovensko državno ter mednarodna tekmovanja člani društva lahko pridobivajo številna nova in uporabna znanja, ki so jim v pomoč pri vsakodnevnih poklicnih obveznostih ter lepšajo druženje v prostem času.

Člani društva sodelujejo na številnih prireditvah, kjer promovirajo enogastronomsko ponudbo in s tem širijo vedenje o pravilnem uživanju vina in hrane.

Z leve Boris Gašparin, Davorin Škarabot, Katja Kavčič in Ivan Peršolja

Na sinočnji slovesni prireditvi na dvorcu Zemono so se številni gostje, člani društva ter ljubitelji vin in kulinarike lahko uživali v predstavi okusov, ki so jo omogočili slovenski vinarji in gostinci.

Dogajanje sta popestrila tudi oktet Sotočje in Boris Jež z avtorsko interpretacijo del Matije Vrtovca.

Predsednik društva Sommelier Slovenije, Ivan Peršolja, je ustanovnim članom izročil priložnostna priznanja, z zdravico s cabernet sauvignonom Vinske kleti Goriška Brda, letnik 1992, pa se je vsem aktivnim članom društva, vinarjem in gostincem zahvalil za sodelovanje in prispevek k udejanjanju poslanstva društva.