fbpx

Novi slovenski sommelierji 2015

Predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so sinoči na slavnostni večerji v restavraciji JB v Ljubljani, podelili diplome 19 novim sommelierjem, ki so uspešno opravili tečaj prve stopnje.

V Društvu Sommelier Slovenije, so uspešno zaključili 23. tečaj prve stopnje s podelitvijo diplom novim sommelierjem. Od leta 1993 do danes je osnovni tečaj uspešno zaključilo kar 780 sommelierjev. Na petih tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 137 kandidatov, na dveh tečajih tretje stopnje pa skupno 50 sommelierjev.

Predsednik društva Ivan Peršolja je v nagovoru zbranim gostom in prejemnikom diplom poudaril velik pomen znanja in veščin sommelierja pri ustvarjanju enogastronomske ponudbe kot pomembnega dela celovite turistične ponudbe. Podpredsednik društva Davorin Škarabot pa je predstavil dimenzije tega delovanja v mednarodnem prostoru.

Program in vsebina strokovnega izobraževanja, ki ga izvaja društvo, je povsem usklajena z zahtevami svetovnega združenja ASI in obsega več strokovnih področij povezanih s kulturo vina.

Od konca meseca januarja do začetka aprila so na tečaju v 70 urah obdelali vso tematiko o slovenskih in pomembnejših svetovnih vinorodnih deželah, vinskih sortah, vinogradništvu, pridelavi vina, degustaciji, opisu in strežbi vina ter drugih alkoholnih in brezalkoholnih pijačah.

Različne strokovne teme so nadgradili s predavanji o primernem obnašanju in odnosu do gostov, kot posebnost tečaja pa velja omeniti možnost spoznavanja vloge, ki jo ima vino v slovenski zgodovini in kulturi nasploh.

Kandidati so izpite opravljali do začetka meseca novembra. Na preverjanju znanj so morali najprej opraviti zahtevno pisno preverjanje, ki je vključevalo tudi opisni degustaciji dveh vin.

Na praktičnem delu izpita so potrdili degustacijsko znanje ter pokazali veščine strežbe. Struktura udeležencev je bila zelo raznolika.

Veliko je bilo mladih kandidatov, ki so večinoma povezani z delovanjem v gostinstvu, kjer že delujejo sommelierji, starši mnogih izmed njih pa so sommelierski tečaj že opravili pred leti.

Novi sommelieji

Novi sommelierji in sommelierke so postali: Borut Anzeljc, Miha Berus, Damjan Kavčič, Sara Kavčič, Mateja Keček, Martina Kodrič, Maja Milošević, Haris Miškić, Amir Murtić, Bojan Nemec, Peter Pahor, Ana Pevec, Jasmina Rezar, Darja Roblek, Matej Rupar, Gregor Simonič, David Smukovič, Tjaša Špenko in Mojca Tiršek.

Vsi so poleg diplome prejeli tudi prepoznavno značko društva, komplet delovnega pribora in srebrno sommeliersko posodico za okušanje vina (tastevin).

Ob čestitki novim sommelierjem se je predsednik Društva Sommelier Slovenije, zahvalil predavateljem, kolegom sommelierjem in slovenskim vinarjem, ki so prepoznali priložnost in s podporo tečaju promovirali svoja vina.

Svečanost se je nadaljevala z imenitno didaktično večerjo, ki jo je pripravil posebej za ta namen chef Janez Bratovž s svojo ekipo.

V društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije bodo v začetku prihodnjega leta nadaljevali s programi izobraževanj na prvi stopnji, zbirajo pa tudi prijave za tečaj 3. stopnje.

Stalen dvig vinske kulture v Sloveniji pomeni uresničevanje dolgoročnih ciljev in prizadevanj društva.