fbpx

Podelili diplome someljejem 2. stopnje

Predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so sinoči na slavnostni večerji v Gostilni pri Anzelnu, v Bukovici pri Vodicah, podelili diplome 2. stopnje 24 someljejem, ki so letos uspešno zaključili nadaljevalni tečaj.

Diplomanti

V Društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, ki edino polnopravno predstavlja Slovenijo v Mednarodnem someljejskem združenju (ASI), so zaključili že peti tečaj druge stopnje s podelitvijo diplom 24 someljejem.

Od leta 1993 do danes je osnovni tečaj uspešno zaključilo kar 761 someljejev. Skupno s tem tečajem je bilo na drugi stopnji uspešnih 137 kandidatov, tretjo stopnjo pa je zaključilo skupno 50 someljejev.

Tečaj druge stopnje je potekal od začetka marca do začetka maja in je obsegal 70 ur teorije ter 4 dni strokovne ekskurzije v vse slovenske vinorodne dežele.

Program tečaja je obsegal številna poglobljena uporabna znanja, ki ga someljeji potrebujejo v hitro se razvijajočem in vedno bolj konkurenčnem sodobnem turizmu: podrobnejše vedenje o domačih in tujih vinih, nova znanja o oljih, kisih, kavi, čaju, mineralnih vodah, žganih pijačah, cigarah, postrežbi vina ter nove prijeme na področju someljejskega dela. Izpiti iz teorije, opisa, dekantacije in postrežbe vin so bili zaključeni v novembru.

Diplomo 2. stopnje in spominsko dekantacijsko posodo so prejeli: Branko Arh, Nina Bavčer, Ljubica Benda, Filip Breznik, Gregor Cvetrežnik, Igor Dorner Radosavljević, Barbara Dular, Peter Habjan, Lucija Košir, Maja Križmančič, Ingrid Mahnič, Matjaž Majdič, Alenka Novak, Ana Povše, Jurij Povše, Neja Rupnik, Boštjan Skok, Mateja Skomina, Matjaž Spruk, Sanja Smolej, Borislav Stanojlović, Mihael Špenko, Mojca Trnovec in Majda Vuga.

Mihael Špenko – diplomant

Ivan Peršolja, predsednik Društva Sommelier Slovenije in Davorin Škarabot, podpredsednik društva, ki sta tečaj organizirala, sta izrazila zadovoljstvo nad spoznanjem nosilcev gostinske ponudbe, da za svoj razvoj in uspešno poslovanje potrebujejo dodatna znanja, ki so jih na tem tečaju tudi pridobili.

Lastnik gostilne Mihael Špenko s svojo ekipo je skupaj s članom slovenske mladinske kuharske reprezentance Mojmirjem Šiftarjem razvajal udeležence z odlično kulinarično ponudbo, ki so jo dopolnjevala izbrana vina iz vseh slovenskih vinorodnih dežel. Ob ustreznih razlagah pa je to posebno doživetje dobilo tudi didaktični pomen.

V društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije bodo v začetku prihodnjega leta nadaljevali s programi izobraževanj na prvi stopnji, zbirajo pa tudi prijave za tečaj 3. stopnje. Stalen dvig vinske kulture v Sloveniji pomeni uresničevanje dolgoročnih ciljev in prizadevanj društva.