fbpx

Praznovanje ob 25 – letnici članstva v ASI

Predstavniki društva Sommelier Slovenije z gosti iz mednarodnega združenja ASI

V torek 10. 12 smo v Križni dvorani dvorca Zemono na slavnostnem praznovanju obeležili 25. obletnico članstva v mednarodnem sommelierskem združenju ASI (Association de la Sommellerie Internationale). Srečanja se je udeležila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, gospa Eva Štravs Podlogar ter mednarodni predstavniki združenja ASI.

Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije je bilo ustanovljeno 21. januarja 1992 in danes šteje 958 sommelierjev prve stopnje, med njimi je 163 z drugo stopnjo in 90 sommelierjev s profesionalnim nazivom tretje stopnje. Mnogi so se tudi udeležili praznovanja na Zemonu.

Tomaž Kavčič s svojo ekipo Gostilne pri Lojzetu, pridelovalci hrane, gostinci iz vrst sommelierjev ter vinarji iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel so poskrbeli za lepa kulinarična doživetja v izjemnem vzdušju.

Obisk visokih predstavnikov iz Slovenije in tujine

William Wouters in Peer F. Holm spoznavata vina Vinarstva Erzetič

Poseben pečat so dali prireditvi gostje: državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo gospa Eva Štravs Podlogar, William Wouters, podpredsednik mednarodnega združenja ASI, zadolžen za Evropo in tudi častni predsednik sommelierske organizacije Belgije, ki je letos organizirala svetovno prvenstvo, katerega se je udeležil aktualni državni prvak Martin Gruzovin ter Peer F. Holm, ki v ASI skrbi za članstvo in je predsednik sommelierske organizacije Nemčije, od koder prihaja aktualni svetovni prvak, 27–letni Marc Almert.

Ob tej priložnosti je William Wouters delil spomine na prvo srečanje s predstavniki Društva na Evropskem prvenstvu v Reimsu leta 1994. Takrat je bil sam v vlogi tekmovalca, predstavnik tekmovalne komisije pa je bil Davorin Škarabot. Odtlej je bilo Društvo prisotno na vseh mednarodnih tekmovanjih ter na glavnini skupščin in dogodkov povezanih s sommelierstvom.

Wouters je posebej izpostavil, da Društvo Sommelier Slovenije s svojim udejstvovanjem pomembno prispeva k razvoju mednarodne sommelierske stroke. Nenazadnje prav povezovanje med različnimi članicami ASI ustvarja platformo za izmenjavo znanja in novih spoznanj stroke.

Peer F. Holm je poudaril, da smo sommelierji ena velika družina in, da je članstvo v mednarodni organizacij izjemna priložnost za tvorjenje trajnih vezi. Veliko kolegov somelierjev se na tekmovanja pripravlja skupaj, si izmenjuje izkušnje, izpopolnjuje in drug drugega iskreno podpira. To je tudi vodilo nemške organizacije, ki ima v podpisu besedi strast in strokovnost. Verjamejo namreč, da je sommelierski poklic odraz strasti do enogastronomije in gostiteljstva ter rezultat nenehnega učenja, saj se vinski svet spreminja bliskovito hitro.

Praznovanje 25. let članstva v mednarodni organizaciji

Predstavniki društva Sommelier Slovenije z gosti iz mednarodnega združenja ASI

Društvo je prejelo posebno čestitko s strani mednarodne sommelierske organizacije ASI, v kateri so povzeti spomini udejstvovanja, čestitke in popotnica Društvu za nadaljevanje uspešnega dela.

Praznovanje 25. obletnice polnopravnega članstva društva Sommelier Slovenije je pomenilo tudi priložnost za zahvalo vsem članom, vinarjem, gostincem in podpornikom društva.

»Gre za praznik vseh, saj skupaj pomembno prispevamo k razvoju gostinstva, turizma, enogastronomije in prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije,« je izjavil predsednik društva, Ivan Peršolja.

Ob tej priložnosti smo podelili tudi priznanja predstavnikom, ki so s svojim udejstvovanjem prispevali k sprejetju v mednarodno organizacijo ter posameznikom in gostincem, ki so s pomembnim doprinosom omogočili tako pomemben razvoj stroke.

Zahvaljujemo se vsem, ki z vsakodnevnim trudom doprinašate k razvoju sommelierstva v Sloveniji in tujini ter vsem članom izrekamo čestitke ob tem pomembnem jubileju.

Velik odziv slovenskih medijev

Dogodek so povzeli tudi številni slovenski mediji.

Vabljeni k ogledu videa iz novinarske konference.

Oglejte si galerijo iz dogodka