fbpx

SPOROČILO PREDSEDNIKA Ivana Peršolje

Spoštovani člani društva!

Pišem vam v imenu vodstva Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije v upanju, da ste v redu in dobrega zdravja.

Žal so se uresničile napovedi o stopnjevanju obolelosti za koronavirusom, kar močno prizadeva vse nas. Še posebej tiste, ki jim dejavnost povezana s sommelierstvom predstavlja edini prihodek. V tem trenutku si vsi prizadevamo, da bi z upoštevanjem navodil stroke te nevšečnosti bile čim prej mimo. Vso energijo, voljo in znanje moramo uporabiti za ohranjanje zdravja nas samih, svojih bližnjih in širše skupnosti. Vsi se čutimo odgovorne za to, saj živimo v istem okolju. Ta izredna situacija pomeni velik udarec za gospodarstvo, družine in vsakega posameznika osebno, tako v fizičnem kot psihološkem smislu. Ob tem nelagodnem počutju imejmo v mislih vse tiste, ki se vsakodnevno izpostavljajo nevarnosti za svoje zdravje in nesebično pomagajo drugim v stiski.

Za ostale, ki imamo manj obveznosti, je ena od redkih pozitivnih stvari več časa zase, za družino in urejanje misli in načrtovanje kako ravnati v prihodnje, da bomo sanirali sedanji izpad proizvodnje in storitev, ki pomenijo za našo skupnost normalno preživetje. Zato vas vabimo k razmisleku o tem kako združiti moči in izkoristiti možnosti skupnega delovanja v splošno dobro. Potrebno bo oživiti proizvodnjo in predelavo, prodajo, turizem in gostinstvo ter druge dejavnosti, finančne tokove in vzpostaviti ekonomski ciklus delovanja.

Vodstvo društva je tudi v tem času zelo aktivno. Pri našem delu uporabljamo vse povezave, ki so nam na voljo. Dopolnjujemo in spreminjamo plane za nadaljnje delovanje, ki bo odvisno predvsem trajanja vseh omejitev.

Veliko smo v stiku z vodstvom svetovnega sommelierskega združenja ASI“, ki išče ideje kako pomagati članicam za ponovno vzpostavitev trga, promocije in nadaljevanje uspešnega poslovanja. Prenašamo vam skupne dobre želje sommelierjev iz vseh držav članic za moralno podporo in sinergijo delovanja. Skupščina ASI, ki bi morala biti na Kitajskem, je prestavljena. Pod vprašajem je tudi evropsko prvenstvo sommelierjev, ki bi moralo biti jeseni na Cipru in tudi ostala kontinentalna prvenstva.

Zaključili smo bilanco za preteklo leto, ki je pozitivna in dobra osnova za nadaljnje delovanje. Vse postopke, ki jih moramo izvesti v zvezi s tem, bomo opravili po elektronski pošti. Redni sklici organov bodo, ko se bo stanje normaliziralo.

Potekajo tudi priprave na državno prvenstvo sommelierjev na Ljubljanskem gradu, ki je bilo sprva planirano za 25. maj in bo prestavljeno na jesenski termin. Vsekakor pričakujemo dokončanje vseh tečajev z izpiti in podelitvami diplom. V začetku prihodnjega leta planiramo nove tečaje za prvo stopnjo in tudi krajše tečaje. Tečaj za sommelierje 2. stopnje, ki je bil predviden za letošnjo jesen, bo verjetno prestavljen na začetek prihodnjega leta. Sodelovali bomo tudi pri organizaciji že ustaljenih prireditev, glede na nove termine dogodkov.

Vsem želimo dobrega zdravja in čim bolj umirjenega počutja.

Lep pozdrav,
Ivan Peršolja, predsednik