fbpx

Valentin Bufolin je najboljši sommelier Slovenije 2022

Valentin Bufolin - Najboljši Sommelier Slovenije 2022
Valentin Bufolin – Najboljši Sommelier Slovenije 2022

V prijetnem ambientu Ljubljanskega gradu so predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije ob 30–letnici delovanja društva v torek uspešno zaključili tekmovanje »Najboljši sommelier Slovenije 2022« in podelili nagrade najboljšim. Zmagal je Valentin Bufolin, ki bo za Slovenijo nastopil na svetovnem in evropskem prvenstvu sommelierjev.

V društvu Sommelier Slovenije, ki letos praznuje 30–letnico delovanja in edino predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju (ASI – Associacion de la Sommelerie Internationale), so po letu 2018 ponovno izbrali najboljšega sommelierja Slovenije. To je postal Valentin Bufolin, ki je tem dosežkom nadgradil drugo mesto iz prejšnjega državnega prvenstva. Valentin Bufolin je v svet sommelierstva je vstopil leta 2009, leta 2014 pa je zaključil tudi izobraževanje na tretji, najzahtevnejši stopnji. Pogosto se udeležuje in sodeluje pri organizaciji vinskih dogodkov tako doma kot v tujini, kjer z udeleženci nesebično deli pridobljena znanja. Je tudi podpredsednik društva Sommelier Slovenije. Bufolin bo kot predstavnik Slovenije nastopil na svetovnem prvenstvu leta 2023 v Franciji in evropskem prvenstvu leta 2024 v Srbiji.

Na državno tekmovanje so se lahko prijavili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo. Na letošnje tekmovanje se je na začetku prijavilo 17 kandidatov. Tekom priprav jih je ostalo 10, na tekmovanje pa je prišlo osem kandidatov: Oskar Bičič, Valentin Bufolin, Simona Česen, Nejc Jakopič, Miralem Junuzović, Rok Kerin, Martin Kobal in Ilia Nozadze. Ti so v ponedeljek v prostorih KULT316 – Center kulinarike in turizma opravili polfinalne nastope. Najprej so v 120 minutah opravili zahtevno pisno preverjanje znanja, ki je v 75 vprašanjih zaobjelo znanja s področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske stroke. Sledila je opisna degustacija dveh vin in test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe z dekantiranjem vina. Tekmovalci so se tako že v uvodnem delu tekmovanja seznanili z načinom preverjanja znanj, ki je programsko usklajen z zahtevami svetovnega združenja ASI in enoten za največja tovrstna tekmovanja ter si tako pridobili dragocene strokovne izkušnje.

Polfinalisti (z leve: Oskar Bičič, Ilija Nozadze, Simona Česen, Valentin Bufolin, Nejc Jakopič, Mirlem Junuzović, Martin Kobal in Rok Kerin)
Polfinalisti (z leve: Oskar Bičič, Ilija Nozadze, Simona Česen, Valentin Bufolin, Nejc Jakopič, Mirlem Junuzović, Martin Kobal in Rok Kerin)

V društvu Sommelier Slovenije so praznovanje 30-letnice uspešnega delovanja združili s finalom tekmovanja za najboljšega sommelierja Slovenije. Včeraj so se na Ljubljanskem gradu zvrstili zanimivi strokovni dogodki in delavnice s posebnimi gosti iz tujine. Najprej je pod vodstvom Suvada Zlatića, tretjega sommelierja Evrope, potekal »saké masterclass«, ki je udeležencem približal čudoviti svet sakéja, njegovo zgodovino, proces pridelave in zanimive okuse. Delavnico o rdečih vinih Nove Zelandije, Španije in Argentine ter delavnico o konjakih Hennessy je v imenu podjetja Merit HP vodil Ted Lelekas, prepoznavni mednarodni ocenjevalec, kritik in novinar s področja vin in žganih pijač.

Obiskovalcem dogodka so ob 17. uri izmed vseh tekmovalcev predstavili najboljše tri sommelierje, ki so se uvrstili v finale tekmovanja. To so bili: Valentin Bufolin, Rok Kerin in Ilia Nozadze. Vsak izmed finalistov je nato v samostojnem nastopu opravil degustacijo dveh slovenskih in dveh tujih vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, popravek napak v vinskem listu, podal ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazal dekantacijo in strežbo vina. Tekmovanje je spremljalo več komisij in sicer komisija za degustacijo, za spajanje vina in hrane, za popravke v vinskem listu, za strežbo ter skupni vtis (komunikacija, znanje tujega jezika, splošna razgledanost in urejenost). Žiriji, ki je vodila strokovni del tekmovanja je predsedoval Davorin Škarabot, podpredsednik društva Sommelier Slovenije. Tekmovalni del se je zaključil s posebnim izzivom, in sicer izborom najboljšega sommelierja v točenju penine iz magnum steklenice – to je prav tako postal Valentin Bufolin.

Finalisti tekmovanja (z leve: Rok Kerin - drugouvrščeni, zmagovalec Valentin Bufolin, Ilia Nozadze - tretjeuvrščeni)
Finalisti tekmovanja (z leve: Rok Kerin – drugouvrščeni, zmagovalec Valentin Bufolin, Ilia Nozadze – tretjeuvrščeni)

Ob čestitkah vsem tekmovalcem in novemu državnemu prvaku se je Ivan Peršolja, predsednik društva Sommelier Slovenije, zahvalil ekipi sommelierjev, ki so pripomogli k uspešni uresničitvi zahtevnega strokovnega tekmovanja, vsem obiskovalcem, vinarjem in gostincem, sponzorjem, še posebej pa Slovenski turistični organizaciji, Mestni občini Ljubljana in Ljubljanskemu gradu. Ob 30-letnici delovanja društva je izpostavil pomen povezovanja in prenosa znanj z namenom širjenja vinske kulture ter prepoznavnosti Slovenije v širnem vinskem svetu.

»Kaj in kako bo čez 30 let, lahko le ugibamo, priznamo pa si lahko, da smo s pomočjo aktivnih članov in podpornikov društva v minulih letih marsikaj spremenili na bolje,« je nagovor gostom zaključil Peršolja. Udeleženci dogodka so se po zaključku tekmovalnega dela lahko posvetili degustacijam, ki so potekale v Stanovski dvorani. Gostinci iz sommelierskih vrst so skupaj z vinarji iz vseh slovenskih vinorodnih dežel poskrbeli za eno-gastronomsko ponudbo, gostje pa so si v sproščenem vzdušju izmenjali mnenja o različnih sommelierskih izkušnjah in vlogi sommelierstva v vsakdanji praksi.

V društvu Sommelier Slovenije z zadovoljstvom ugotavljajo, da se zanimanje za sommelierska znanja v zadnjih letih vidno veča. Pomemben prispevek k dvigovanju kulture uživanja vin v Sloveniji pomenijo tudi strokovna izobraževanja. V društvu so letos že uspešno izpeljali in zaključili tečaj prve in druge stopnje, v teku pa so že priprave na še eden tečaj druge stopnje, ki naj bi ga predvidoma izvedli na jesen. Najzahtevnejši tečaj tretje stopnje je planiran za prihodnje leto. Skupaj je društvo v 30 letih delovanja izobrazilo več kot tisoč sommelierjev prve stopnje, 163 sommelierjev je zaključilo izobraževanja na drugi stopnji, 90 pa je takih, ki so osvojili strokovna znanja na najvišji, tretji stopnji.

V imenu vodstva in članov društva čestitke zmagovalcu Valentinu Bufolinu, drugouvrščenemu Roku Kerinu, tretjeuvrščenemu Iliji Nozadze ter vsem tekmovalcem, ki so nastopili v polfinalu.

Sommelier Slovenije
Sommelier Slovenije