fbpx

Jure Tomič uspešno predstavljal Slovenijo na evropskem prvenstvu sommelierjev

Jure Tomič, nov slovenski sommelierski prvak, se je v družbi predstavnikov Društva Sommelier Slovenije udeležil evropskega prvenstva sommelierjev, ki je od 20. do 22. novembra potekalo v francoskem Strasbourgu.

Zmagal je Švicar Paolo Basso, Jure Tomič pa je s prepričljivim nastopom poskrbel za promocijo Slovenije, slovenskih vin in slovenskega sommelierstva.

Z leve Sergij Cesar, Jure Tomič, Paolo Basso, Davorin Škarabot in Ivan Peršolja

Sedem mesecev po svetovnem prvenstvu sommelierjev v Čilu so se minuli konec tedna v srcu francoske Alzacije zbrali sommelierji iz kar 35 držav in se potegovali za naslov najboljšega sommelierja Evrope.

Na zahtevnem tekmovanju so se predstavili v različnih disciplinah, da bi dokazali široko znanje, ki ga sodobni sommelier potrebuje pri svojem delu.

V izjemni konkurenci so bili najboljši tekmovalci iz Italije, Francije in Švice, ki so se sinoči v kongresnem centru Strasbourg, v neposredni bližini evropskega parlamenta, dokazovali v velikem finalu.

Po izjemnem nastopu pred strokovnim občinstvom in mednarodno komisijo je zmagovalec postal večkratni finalist evropskih in svetovnih tekmovanj Paolo Basso. Nov evropski prvak, ki prihaja iz Švice, se je izkazal za dobrega poznavalca Slovenije, saj je v finalni preizkušnji spajanja vina in hrane predlagal prav slovensko vino, in sicer Teodor vinarja Marjana Simčiča iz Brd.

Slovenski prvak Jure Tomič je s prepričljivim nastopom poskrbel za dobro promocijo Slovenije in slovenskih vin med evropsko sommeliersko elito. »Nastop na evropskem prvenstvu je velika izkušnja in odskočna deska za vsa moja prizadevanja v prihodnje. Zelo sem ponosen na prepoznavnost in ugled društva Sommelier Slovenije v mednarodnem okolju in prepričan sem, da bomo s skupnimi močmi, znanjem in pravo energijo Slovenijo še naprej dobro predstavljali v svetu,« je povedal Jure Tomič.

Danes se je zaključila tudi skupščina mednarodne sommelierske organizacije ASI (Association de Sommellerie Internationale), na kateri je Ivan Peršolja, predsednik Društva Sommelier Slovenije, ki je enakopravni član svetovnega združenja ASI, predstavil sistem izobraževanja v slovenskem društvu in se zavzel za tesnejše povezovanje sommelierjev.

»Zelo sem vesel zmage Švicarja Paola Bassa, ki je na dosedanjih prvenstvih pogosto zasedel nehvaležno drugo mesto. V teh letih je postal naš prijatelj in naklonjenost Sloveniji pokazal tudi z izborom vina v finalu. Jure Tomič je na svojem prvem velikem tekmovanju s samozavestnim nastopom potrdil dobro znanje in nakazal prodor mladih tekmovalcev. Prepričan sem, da bo Jure z voljo, ki jo kaže, in s pomočjo kolegov iz društva tudi v prihodnje znal opozoriti nase«, je po zaključku evropskega prvenstva strnil vtise Ivan Peršolja.

Delegati z vseh kontinentov so za novega predsednika organizacije ASI izvolili Japonca Shinyo Tasakija, ki je tudi nekdanji svetovni prvak sommelierjev, Slovenija pa bo v združenju ASI še naprej imela svojega predstavnika. Davorin Škarabot bo namreč kot eden izmed dveh evropskih članov predstavljal srednjo in vzhodno Evropo v didaktični komisiji.

V društvu Sommelier Slovenije si bodo s programi izobraževanj tudi v prihodnje intenzivno prizadevali za dvigovanje vinske kulture, zato že v začetku naslednjega leta načrtujejo nov tečaj prve stopnje.

Društvo Sommelier Slovenije je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje, ki si prizadeva za razvoj pivske kulture – kot dela osebne človeške kulture, kot dela kulture naroda ter kot dela kulture bivanja človeka v naravnem okolju.

Društvo si prizadeva za promocijo zmernega, kulturnega in zdravju neškodljivega uživanja vina in drugih pijač ob ustreznih priložnostih, v izbranem okolju, ob pravilni prehrani in na pravilen način, za dvig kakovosti izdelkov, ki služijo prehrani človeka, s posebnim poudarkom na kakovosti vina in drugih pijač.

Društvo se bori proti alkoholizmu in vsem oblikam zlorabe vina in drugih pijač zoper zdravje, si prizadeva za humane medčloveške odnose in take razmere v družbi, ki nudijo pogoje za človeka vredno življenje.

Društvo, ki je nastalo leta 1992, je od leta 1994 aktiven član svetovne sommelierske organizacije ASI, ki je bila ustanovljena leta 1969 v francoskem Reimsu. Trenutno je vanjo včlanjenih že skoraj 50 držav.

Več informacij:

Ivan Peršolja, predsednik Društva Sommelier Slovenije

m: 041 644 274,

ivan.persolja@siol.net