fbpx

Društvo Sommelier Slovenije je gostilo mednarodno didaktično komisijo svetovnega združenja ASI

Predstavniki društva Sommelier Slovenije so sprejeli člane mednarodne didaktične komisije svetovnega združenja ASI (Association de la Sommellerie Internationale).

Komisija, ki jo sestavljajo predsedniki društev sommelierjev iz devetih različnih držav sveta, je na tridnevnem delovnem obisku od nedelje, 17. aprila, do torka, 19. aprila, spoznavala Slovenijo kot vinogradniško deželo in njena vina ter obravnavala izhodišča za prenovo izobraževalnih programov in se ob tem seznanila s programskimi smernicami izobraževanj, ki jih društvo Sommelier Slovenije uspešno izvaja že 19 let.

Na zaključni večerji v vinarski hiši Movia, je gostom nazdravil briški župan Franc Mužič.

Društvo Sommelier Slovenije, ki je nastalo leta 1992, je prvo in edino združenje sommelierjev, ki Slovenijo že od leta 1994 enakopravno in aktivno zastopa v svetovni sommelierski organizaciji ASI.

Ta je bila ustanovljena leta 1969 v francoskem Reimsu in danes povezuje 45 držav članic in 9 držav opazovalk. V okviru združenja ASI deluje tudi 9-članska didaktična komisija, ki skrbi za usklajene programe izobraževanja in čim bolj enotna merila preverjanja znanja.

Član te didaktične komisije, je tudi Davorin Škarabot, podpredsednik društva Sommelier Slovenije, ki predstavlja srednjo Evropo. Na zadnjih dveh skupščinah svetovnega združenja somelierjev ASI sta Ivan Peršolja, predsednik društva Sommelier Slovenije in podpredsednik Davorin Škarabot predstavila sistem našega izobraževanja, ki je sprožil pri članih didaktične komisije veliko zanimanja, posebej še 3. stopnja izobraževanja, ki je bila v Sloveniji izpeljana prvič pomladi leta 2009.

Slovenijo so obiskali sledeči člani komisije: Annemarie Foidl, predsednica komisije in predsednica društva sommelierjev Avstrije; Andres Rosberg, predsednik društva argentinskih sommelierjev, ki je predstavljal severno in južno Ameriko; Bryan Dawes, predstavnik sommelierjev Anglije; Sungdo Choi, predsednik sommelierjev Južne Koreje, predstavnik azijskih držav; Arunas Starkus, predsednik sommelierjev Litve za bivše države Sovjetske zveze in Andreas Matthidis, predsednik sommelierjev Grčije, za Sredozemlje.

Predsednik svetovnega združenja ASI Shinya Tasaki iz Japonske je v posebnem pismu opravičil njihovo odsotnost in se zahvalil Društvu Sommelier Slovenije za dosedanje aktivno sodelovanje. Komisija se je v tej sestavi sestala prvič prav v Sloveniji.

Po izjavi Davorina Škarabota, je to začetek novega ciklusa delovanja in dopolnjevanja standardov opisa in postrežbe vin. Načeta so bila tudi nekatera strateška vprašanja o katerih se bo nadaljeval pogovor na naslednjem srečanju junija letos v Bordeauxu.

V restavraciji Pikol

Vodstvo društva Sommelier Slovenije je gostom pripravilo premišljen in bogat program obiska. Nameščeni so bili v Hotelu VENKO v Goriških Brdih, zasedanje komisije je potekalo na domačiji BELICA, pogostili pa so jih tudi v hiši Marica v Šmartnem, v Restavraciji PIKOL so jim pripravili nepozabno kulinarično doživetje, zaključno večerjo pa so imeli v vinarski hiši MOVIA.

Ob tej priložnosti je župan Brd Franc Mužič izrazil zadovoljstvo nad obiskom tako uglednih strokovnjakov pri nas. Predstavil jim je pomembne razvojne dosežke in vizijo nadaljnjega razvoja Brd. Poudaril je pomembnost sodelovanja z bližnjimi deželami in tudi širše, k čemur bo prispeval tudi ta obisk.

Pri domačiji Belica

Poleg intenzivnega delovnega programa, so nekateri člani v soboto popoldne obiskali tradicionalno prireditev Pomlad v Medani s predstavitvijo vin in briške kulinarike, v nedeljo dopoldne so obiskali vinsko klet Goriška Brda, kjer jim je bila predstavljena Slovenija kot država z bogato zgodovino in kulturno dediščino ter raznolikimi vinorodnimi deželami, popoldne pa so obiskali prireditev Brda in vino v Šmartnem ter vinorodne okoliše Kras in Vipavsko dolino, kjer so jim v vinoteki pripravili zanimivo predstavitev. Vina ostalih slovenskih vinorodnih dežel so bila predstavljena posebej v hiši Marica.

Predsednik društva Sommelier Slovenije Ivan Peršolja, se je ob zaključku zahvalil udeležencem za obisk in zaupanje. Izrazil je zadovoljstvo nad izpeljanim programom in doseženimi cilji, predvsem pa s pozitivnim mnenjem udeležencev srečanja.

Vsi gostje so bili impresionirani nad lepoto Slovenije, našimi vinogradi, kletmi in vini, posebej pa še s kulinarično ponudbo in dogodki, ki so se jih udeležili v teh dneh. Slovenska vina so jim bila predstavljena profesionalno na visokem nivoju, kar s svojo kvaliteto tudi zaslužijo. Nekateri člani komisije se bodo vrnili k nam tudi na dopust.