fbpx

Novi slovenski sommelierji

Predstavniki Društva Sommelier Slovenije so sinoči na slavnostni večerji v restavraciji JB v Ljubljani, podelili diplome 36 novim sommelierjem, ki so uspešno opravili tečaj prve stopnje.

Družina Bratovž, Ivan Peršolja, Davorin Škarabot

V Društvu Sommelier Slovenije, ki edino polnopravno predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju (ASI), so zaključili že 19. tečaj prve stopnje in sinoči podelili diplome novim sommelierjem.

Od leta 1993 do danes je osnovni tečaj uspešno zaključilo kar 670 sommelierjev. Na treh tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 85 kandidatov, v letu 2009 pa je prvih 27 zaključilo tudi tretjo stopnjo.

Letošnje prvo strokovno izobraževanje je trajalo skoraj tri mesece (88 ur), program izobraževanja pa je povsem usklajen z zahtevami svetovnega združenja ASI.

Spomnimo, da so predstavniki Društva Sommelier Slovenije v aprilu sprejeli člane mednarodne didaktične komisije svetovnega združenja ASI, ki so spoznavali Slovenijo kot vinogradniško deželo in njena vina ter obravnavali izhodišča za prenovo izobraževalnih programov in se ob tem seznanili s programskimi smernicami izobraževanj, ki jih društvo Sommelier Slovenije uspešno izvaja že 19 let.

Na preverjanju znanj so tečajniki morali najprej opraviti zahtevno pisno preverjanje, ki je vključevalo tudi opisni degustaciji dveh vin ter praktičnem delu izpita, kjer so potrdili degustacijsko znanje ter pokazali veščine strežbe.

Ivan Peršolja, predsednik Društva Sommelier Slovenije in Davorin Škarabot, podpredsednik društva, ki sta tečaj organizirala, sta izrazila zadovoljstvo nad udeležbo in zavzetostjo lepega števila mladih kandidatov, ki so večinoma tesno povezani z delovanjem v gostinstvu, starši mnogih izmed njih pa so sommelierski tečaj že opravili pred leti.

Novi sommelierji

Prvi tečaj je sicer namenjen vsem, ki si želijo znanj o različnih področjih povezanih s kulturo vina.

Različne strokovne teme nadgrajujejo predavanja o primernem obnašanju in odnosu do gostov, kot posebnost tečaja pa velja omeniti možnost spoznavanja vloge, ki jo ima vino v slovenski zgodovini in kulturi na sploh.

V Društvu Sommelier Slovenije ugotavljajo, da se vinska kultura v Sloveniji zaznavno dviga, s tem pa se uresničujejo dolgoročni cilji in vsa dosedanja prizadevanja društva.

Novi sommelierji in sommelierke so postali: David Alaimo, Nina Bratovž, Jernej Brus, Katarina Colnar, Igor Debevec, Jan Dobravec, Andreja Erzetič, Tine Golob, Martin Gruzovin, Igor Havliček, Aleš Jarc, Maša Juvan, Sandra Kapušin, Jani Klemenčič, Tea Kos, Tomaž Leben, Mateja Malovrh, Marija Marinović, Sebastjan Mavrič, Alojz Muc, Franci Opara, Sašo Pejić, Ana Pintarič, Majda Pirnat, Ana Povše, Jurij Povše, Jože Rems, Andraž Rifel, Darjan Simončič, Borut Slejko, Špela Šuc, Gašper Tomič, Damjana Tomšič, Tomaž Trnovec, Marko Uran in Bogdan Valentinčič.

Vsi so poleg diplome prejeli tudi prepoznavno značko društva, komplet delovnega pribora in srebrno sommeliersko posodico za okušanje vina (tastevin) z verižico.

Ivo Daneu in Jani Klemenčič

Ob čestitki novim sommelierjem se je Ivan Peršolja, predsednik Društva Sommelier Slovenije, zahvalil predavateljem, vodji in osebju restavracije JB, kolegom sommelierjem in slovenskim vinarjem, ki so prepoznali priložnost in s podporo tečaju promovirali svoja vina.

V društvu Sommelier Slovenije bodo v letošnjem letu nadaljevali s programi izobraževanj, in sicer s tečajem druge stopnje, ki je predviden v začetku letošnje jeseni.