fbpx

Martin Gruzovin najboljši sommelier Slovenije 2018

Martin Gruzovin, najboljši sommelier Slovenije 2018

V prijetnem ambientu renesančne Vile Vipolže v Brdih so predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije sinoči uspešno zaključili tekmovanje »Najboljši sommelier Slovenije 2018« in podelili nagrade najboljšim.

Zmagal je Martin Gruzovin pred Valentinom Bufolinom in Natašo Kimovec. Zmagovalec bo zastopal Slovenijo na svetovnem prvenstvu v Belgiji prihodnje leto.

V društvu Sommelier Slovenije, ki predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju (ASI – Associacion de la Sommelerie Internationale), so po letu 2015 ponovno izbrali najboljšega sommelierja Slovenije. To je postal 37-letni Martin Gruzovin iz Šmihela pri Novi Gorici, ki bo kot predstavnik Slovenije marca 2019 nastopil na svetovnem prvenstvu sommelierjev v Antwerpnu (Belgija).

Na državno tekmovanje so se lahko prijavili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo.

Včeraj dopoldan so se v Vili Vipolže pomerili v polfinalu: Valentin Bufolin, Blaž Draksler, Martin Gruzovin, Nataša Kimovec, Kole Kostadinov, Nik Ražman in Rok Ražman.

Finalisti pri točenju penine

Najprej so v 90 minutah opravili zahtevno pisno preverjanje znanja, ki je v 72 vprašanjih zaobjelo znanja s področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske stroke.

Sledila je opisna degustacija dveh vin in test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe z dekantiranjem vina.

Tekmovalci so se tako že v prvem delu tekmovanja seznanili z načinom preverjanja znanj, ki je programsko usklajen z zahtevami svetovnega združenja ASI in enoten za največja tovrstna tekmovanja ter si tako pridobili dragocene strokovne izkušnje.

Trije najboljši, Nataša Kimovec, Valentin Bufolin in Martin Gruzovin so se pred več komisijami in obiskovalci ponovno predstavili v popoldanskem delu prireditve. Vsak je v samostojnem nastopu opravil degustacijo dveh slovenskih in dveh tujih belih in rdečih vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, popravek napak v vinskem listu, podal ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazal dekantacijo in strežbo vina.

Tekmovanje je spremljalo več komisij in sicer komisija za degustacijo, za spajanje vina in hrane, za popravke v vinskem listu, za strežbo ter znanje tujega jezika in splošno razgledanost.

Žiriji, ki jo je imenoval predsednik društva Ivan Peršolja in je vodila strokovni del tekmovanja je predsedoval Davorin Škarabot, podpredsednik društva Sommelier Slovenije.

Med tremi finalisti se je z izjemno tesnim izidom po skupni oceni komisije najbolje izkazal Martin Gruzovin, ki je pokazal samozavesten nastop tudi na podlagi izkušenj s prejšnjega tekmovanja.

Tekmovalni del se je zaključil s posebnim izzivom in sicer izborom najboljšega sommelierja v točenju penine iz magnum steklenice – to je postal Martin Gruzovin.

Slavnostna podelitev

Ob čestitkah vsem tekmovalcem in novemu državnemu prvaku se je Ivan Peršolja, predsednik društva Sommelier Slovenije, zahvalil ekipi sommelierjev, ki so pripomogli k uspešni uresničitvi zahtevnega strokovnega tekmovanja, vsem obiskovalcem, glavnemu sponzorju eVino in ostalim sponzorjem, še posebej pa Občini Brda, Zavodu za turizem, kulturo, mladino in šport Brda ter Tomažu Kavčiču z ekipo, ki so skupaj poskrbeli za prijazno gostoljubje in kulinarična doživetja v Vili Vipolže.

V društvu Sommelier Slovenije z zadovoljstvom ugotavljajo, da se zanimanje za sommelierska znanja v zadnjih letih vidno veča. Pomemben prispevek k dvigovanju kulture uživanja vin v Sloveniji pomenijo tudi strokovna izobraževanja.

V društvu so letos že uspešno izpeljali in zaključili tečaj prve in druge stopnje, v teku pa so že priprave na najzahtevnejši tečaj tretje stopnje, ki naj bi ga predvidoma izvedli na jesen.