fbpx

Najboljši sommelier sveta obiskal Slovenijo

Raimonds Tomsons (foto: Peter Irman)
Raimonds Tomsons (foto: Peter Irman)

Na povabilo Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, ki praznuje 30-letnico polnopravnega članstva v svetovni sommelierski organizaciji ASI, je Slovenijo obiskal Raimonds Tomsons, najboljši sommelier sveta. Kot častni gost se je v četrtek udeležil slovesnosti na dvorcu Zemono, kjer so se predstavili slovenski vinarji in gostinci, danes pa nadaljuje z delovnim obiskom slovenskih vinorodnih dežel.

Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, ki edino zastopa Slovenijo v svetovni sommelierski organizaciji ASI – Association de la Sommellerie Internationale, letos obeležuje 30. obletnico včlanitve v svetovno združenje. V okviru jubileja so člani društva v četrtek na dvorcu Zemono organizirali slovesen dogodek, na katerem so se najboljšemu sommelierju na svetu, Raimondsu Tomsonsu, predstavili slovenski vinarji in gostinci.

Društvo Sommelier Slovenije je bilo ustanovljeno leta 1992, dve leti za tem pa si je zagotovilo polnopravno članstvo v svetovni organizaciji. Ob tem jubileju je Valentin Bufolin, predsednik društva, izpostavil pomen tega članstva, ki Sloveniji prinaša veliko priložnosti za izmenjavo strokovnih sommelierskih znanj, spoznavanja trendov ter pomembnih mednarodnih povezav. Poudaril je, da Sloveniji še vedno manjka institucionalna rešitev za vinsko promocijo doma in v tujini. Ivan Peršolja, podpredsednik društva je zbrane spomnil na prve korake in razvoj društva, ki si s svojim poslanstvom in izobraževalnimi aktivnostmi prizadeva za dvigovanje vinske kulture. Raimonds Tomsons (roj. 1980) prihaja iz Latvije in se sommelierstvu intenzivno posveča dobri dve desetletji. Dosegel je zavidljive rezultate: bil je večkratni državni prvak, prvak baltskih držav, najboljši sommelier Europe in Afrike, na svetovnem prvenstvu leta 2019 je zasedel tretje mesto, na lanskem svetovnem tekmovanju pa osvojil naslov svetovnega prvaka. S slovenskimi vini se je v svoji karieri že srečal, povabilu na obisk pa se je z veseljem odzval z namenom podrobnejšega spoznavanja slovenskih vinorodnih dežel in vin.

Z leve: Valentin Bufolin in Ivan Peršolja (foto: Peter Irman)
Z leve: Valentin Bufolin in Ivan Peršolja (foto: Peter Irman)

Na osrednjem dogodku se je predsednik društva Sommelier Slovenije Valentin Bufolin zahvalil vsem, ki z delom, znanjem in strastjo prispevajo k razvoju sommelierstva v Sloveniji ter poudaril, da je povezana in spoštovana skupnost slovenskih sommelierjev v ponos vsem. V nadaljevanju so dolgoletnemu predsedniku društva Ivanu Peršolji podelili naziv častnega predsednika društva Sommelier Slovenije ter se s priznanji poklonili številnim, ki so prispevali k vstopu v ASI, se zahvalili tistim, ki z društvom sodelujejo že vrsto let ter prispevajo k razvoju pivske kulture v Sloveniji. Sledil je revijalni nastop svetovnega sommelierskega prvaka, v katerem je Raimonds Tomsons predstavil svoje veščine prezentacije, dekantacije in postrežbe vin. Nastop, ki je v manjšem delu povzel nastop na svetovnem prvestvu, je zaokrožil z opisom vina.

V društvu Sommelier Slovenije nadaljujejo z načrtovanimi aktivnostmi izobraževanj, in sicer jeseni pripravljajo tečaj 2. stopnje, razpisan je tudi tečaj 1. stopnje. Prav tako pa napovedujejo tečaj 3. stopnje, ki naj bi se pričel v začetku prihodnjega leta. Predstavniki društva Sommelier Slovenije ob rednih tečajih napovedujejo tudi več krajših tečajev »Uvod v kulturo vina« na različnih lokacijah po Sloveniji in različna predavanja z degustacijami.

Na dogodku je sodelovalo 40 slovenskih vinarjev in vinskih kleti: Batič, Belica, Bjana, Bordon, Colnar, Dolfo, Domaine Slapšak, Dular, Edi Simčič, Erzetič, Ferdinand, Frelih, Frešer, Gordia, Guerila, Guštin, Hiša Joannes Protner, IAQUIN, Istenič, Jamšek 1887, Klet Brda, Kmetija Mahnič, M – Enostavno dobra vina, Marc, Marjan Simčič, Marof, Movia, Posestvo Ferjančič, Puklavec Family Wines, Sanabor, Sanctum, Silveri, Ščurek, Štokelj, Šturm, Tilia, Vina Čuk, Vinakras, Vinska klet Metlika in Vipava 1894.

Ob gostitelju Tomažu Kavčiču iz Gostilne pri Lojzetu so se s kulinaričnimi kreacijami predstavili še: Gostilna Krhne, Gostilna Mihovec, Gostilna Štirna, Hiša čokolade Molinet, Kodila Gourmet, Mlekarna Planika in Restavracija Tabor.

Društvo Sommelier Slovenije se partnerjem dogodka Merit HP d.o.o. (Acqua Panna in Acqua S. Pellegrino), Espresso d.o.o. (Illy caffe), JRE Slovenija in Bargroup d.o.o. (Drinx). zahvaljuje za sodelovanje.