fbpx

Nova generacija slovenskih sommelierjev prejela diplome

Novi sommelierji 1. stopnjeVčeraj smo v Gostilni Rakar v Ponikvah pri Trebnjem podelili diplome 24 novim sommelierjem, ki so v letošnjem letu uspešno zaključili izobraževanje na prvi stopnji. Podelitvena slovesnost je potekala ob didaktični večerji, ki je udeležencem približala pomembnost znanja, sodelovanja in predanosti sommelierskemu poslanstvu. Do danes je smo v Sloveniji izobrazili že 1125 sommelierjev.

Strokovna znanja za razvoj pivske kulture

Društvo Sommelier Slovenije si vse od ustanovitve leta 1992 prizadeva za razvoj in razširjanje pivske kulture na slovenskem in je hkrati edino društvo, ki predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju ASI (Associacion de la Sommelerie Internationale). Z visoko strokovnimi programi, ki so usklajeni z aktualnimi smernicami svetovnega združenja, posameznike spodbujamo k spoznavanju, pridobivanju in nadgrajevanju specifičnih sommelierskih znanj. V sodelovanju s priznanimi in strokovno kvalificiranimi predavatelji organiziramo sommelierske tečaje prve, druge in tretje stopnje. Od leta 1993 je tečaj prve stopnje uspešno zaključilo kar 1125 sommelierjev, na drugi stopnji je bilo uspešnih 189 kandidatov, z diplomo najzahtevnejše tretje stopnje pa se lahko v Sloveniji pohvali 90 sommelierjev. Leta 2016 je bil poklic sommelierja vključen tudi v shemo Nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK). Vsi sommelierji, ki imajo diplomo lahko zaprosijo za pridobitev kvalifikacije. Veliko zanimanja in pozitivnih odzivov pa je v zadnjem letu poželo tudi izobraževanje »Uvod v kulturo vina«, ki je namenjeno vsem, ki si želijo v kratkem času (20 ur) pridobiti nekaj osnovnih znanj o vinu.

Prvi korak v strokovni svet sommelierstva

Prvi korak v strokovni svet sommelierstva predstavlja tečaj prve stopnje, ki obsega 80 ur predavanj in praktičnega usposabljanja z degustacijami izbranih vin ter osnov spajanja vin s hrano. Širok spekter znanj povezuje različna področja: vinogradništvo, vinarstvo, kulturo in tradicijo pitja vina, poznavanje slovenskih ter pomembnejših tujih vinorodnih dežel in vin, sonaravnih vin, opis in strežbo vin, bonton, zakonodajo s področja vinarstva, sokove, piva in sakeje, žgane pijače, napitke, mešane pijače ter spoznavanja osnovnih usmeritev spajanja hrane in vina. Na izpitih je bilo potrebno opraviti pisni test, pisno in praktično degustacijo z opisom vin ter prikaz profesionalne postrežbe vina. Tečaj vključuje individualno testiranje organoleptičnih sposobnosti, ki je udeležencem v pomoč pri nadaljevanju izobraževanja in kasnejšem delu. Zaokrožena celota osnovnih znanj udeležencem omogoča opravljanje začetnih sommelierskih del in nadaljevanje študija na višjih stopnjah (Sommelier 2. in 3. stopnja).

V Sloveniji imamo 24 novih sommelierjev

Po tečaju prve stopnje, ki je med marcem in majem letos potekal v prostorih za poslovna srečanja v sklopu Gostilne Rakar na Dolenjskem, je zaključni izpit uspešno opravilo 24 udeležencev. Včeraj smo jim na slovesnem večeru tudi uradno podelili diplome za sommelierja prve stopnje.

Diplome so prejeli:
Klemen Bec, Matej Berneker, Blaž Pečarič, Luka Šalamon, Martin Škufca, Katarina Špenko, Grega Žitnik, Alenka Radej, Andrej Starič, Andrej Grabnar, Marko Grabnar, Jure Plantarič, Jure Mlakar, Laura Slamar, Marcel Komar, Boštjan Ručman, Gal Brzin, Špela Jerin, Anže Zdešar, Špela Smuk, Alina Cunk Perklič, Janez Rakar, Jerca Rakar in Martin Rakar.

V nagovoru pred slovesno podelitvijo diplom je predsednik društva Valentin Bufolin čestital novim sommelierjem za zavzeto zanimanje in izkazana znanja ter predanost poslanstvu sommelierjev. Prav tako se je za strokovno podajanje znanj zahvalil vsem predavateljem, vinarjem, ki so prispevali vina za degustacije ter družini Rakar, za gostoljubje in pomoč pri izvedbi tečaja.

Didaktično večerjo ob podelitvi diplom so v Gostilni Rakar pripravili s skladu z njihovo prepoznavno filozofijo »sveže, preprosto in lokalno«, posamezne hode pa so dopolnila vina iz vseh slovenskih vinorodnih dežel, ki smo jih pospremili s strokovnimi komentarji in ocenami spajanja.

Trenutno izvajamo tečaj prve stopnje v Ljubljani, kjer ravno tako poteka tudi krajše izobraževanje »Uvod v kulturo vina«. Slednje je razpisano tudi za Koper, kjer so prijave še odprte. Tečaj druge stopnje se bo konec oktobra pričel v Bukovici pri Komendi, kamor k vpisu vabimo vse zainteresirane, ki so že opravili tečaj prve stopnje. Zgovorna so tudi naša sodelovanja s sommelierji sosednjih in pomembnejših članic svetovnega združenja ASI. Med drugim je Slovenijo v minulem tednu obiskal in izkoristil priložnost osebnega spoznavanja slovenskih pridelovalcev vin tudi svetovni sommelierski prvak iz leta 1971 – Pietro Sattanino.