fbpx

S članstvom v društvu do ugodnosti

Drage kolegice in kolegi sommelierji!

Za nami je pestro in dinamično leto, ki smo ga obogatili s kopico izobraževanj in dogodkov. Tudi v bodoče vas bomo obveščali o ugodnostih, ki vam jih prinaša članstvo. Veseli bomo vseh vaših novih prijav, idej in pobud, ki jih sprejemamo na elektronskih naslovih info@sommelier-assoc.si; ali pa nam jih posredujete tudi preko Facebook strani Sommelier Slovenije – Društvo za razvoj pivske kulture, kjer dobite še več koristnih informacij.

Prilagamo vam plačilni nalog za plačilo letošnje članarine v znesku 25 €. Za tiste, ki jo boste poravnali do konca leta 2022, bomo izdelali izkaznice takoj v pričetku leta 2023, za ostale bo poskrbljeno kasneje.

UPN članarina
UPN članarina

S plačilom članarine boste pridobili člansko izkaznico za leto 2023 in z njo lahko uveljavljali vse ugodnosti.

Vljudno vas prosimo, da pri (spletnem) plačilu jasno izpišete na koga se nanaša plačilo – ime in priimek, saj brez tega podatka ne moremo izdelati članske izkaznice. Seznam ugodnosti boste prejeli z novo izkaznico. Preko družbenih omrežij in e-pošte vas bomo obveščali o posebnih ugodnostih naših glavnih podpornikov.

O uspešnem in dogodkovno pestrem letu si lahko preberete več v pismu predsednika društva – g. Ivana Peršolja, ki ga v nadaljevanju prilagamo in objavljamo v celoti.

PISMO PREDSEDNIKA DRUŠTVA SOMMELIER SLOVENIJE

Drage kolegice in kolegi sommelierji!

Izboljšanje epidemiološke slike in sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije je društvu v letošnjem letu omogočilo organizacijo več dogodkov, ki vam jih v nadaljevanju na kratko predstavljamo.

1. TEČAJI

V začetku leta smo nadaljevali s predavanji za sommelierje 1. stopnje v Ljubljani, Kopru in Novi Gorici za kandidate, ki so tečaje začenjali že v letu 2020 in vse ostale, ki so se priključili kasneje. Zaključili smo jih konec marca. V aprilu smo izvedli pisne in praktične izpite za vse, ki jim je delovni proces to dopuščal. Preverjanja znanj smo glede na zmožnost udeležbe kandidatov večkrat ponovili in z zadnjimi zaključili 23. novembra letos. Tisti, ki izpitov zaradi obveznosti niso mogli dokončati, se bodo lahko priključili naslednjim skupinam.

Za takšen način izobraževanja je potrebno veliko logističnega dela, usklajevanja, prilagajanja ter strpnosti tečajnikov in organizatorjev, da dosežemo uporabno znanje za vse udeležence.

Za 21 tečajnikov, ki so obiskovali predavanja v Krškem je bila podelitev diplom 20. aprila, 34 sommelierjem s tečaja v Ljubljani so bile podeljene diplome 12. oktobra. Tisti, ki so obiskovali tečaj v Novi Gorici in Kopru pa so diplome prejeli 24. novembra v Novi Gorici.

Tečaj za sommelierje 2. stopnje smo izpeljali od konca februarja do konca maja v Ljubljani. Pisni izpiti za prvo skupino kandidatov so bili 16. junija in prva skupina je opravila praktične izpite do konca junija. Nadaljevali smo v manjših skupinah v septembru in oktobru, vendar precej kandidatov doslej zaradi obveznosti še ni opravljalo izpita. Če bo dovolj kandidatov, bomo začeli še en tečaj za 2. stopnjo v začetku leta 2023 v Kopru. V začetku novembra smo pričeli s tečajem prve stopnje v Ljubljani. Prihodnje leto v jeseni pa planiramo še tečaj za sommelierje 3. stopnje.

2. SVETOVNO SOMMELIERSKO ZDRUŽENJE ASI

Kot aktivni član sodelujemo v ASI pri različnih projektih. Letošnja skupščina ASI je bila 5. in 6. julija na Japonskem, na njej smo sodelovali preko spleta. Letos je v Beogradu potekalo razširjeno balkansko prvenstvo, prihodnje leto pa bo v Parizu svetovno prvenstvo sommelierjev.

3. PRAZNOVANJE 30–LETNICE DELOVANJA DRUŠTVA IN TEKMOVANJE »NAJBOLJŠI SOMMELIER SLOVENIJE 2022«

Ponosni smo na vseh 30 let našega uspešnega delovanja, zato smo praznovanje našega jubileja združili skupaj s tekmovanjem za državnega prvaka in prireditev organizirali na Ljubljanskem gradu. Dogodek je bil tako v organizacijskem kot finančnem smislu za društvo zelo velik zalogaj z velikim promocijskim učinkom, zahvaljujoč tudi številnim medijskim objavam. Pridobili smo različne sponzorje za finančno in materialno pomoč. Prireditev je bilo mogoče spremljati tudi preko neposrednega prenosa na različnih spletnih platformah. Tekmovalo je 8 tekmovalcev. Zmagal je Valentin Bufolin, drugi je bil Rok Kerin in tretji Ilia Nozadze.

4. OSTALE AKTIVNOSTI DRUŠTVA

Zaradi hitro spreminjajočih se omejitev povezanih z epidemijo je bilo naše delo zelo zahtevno, zato velja posebna zahvala vsem članom, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi strokovnih prireditev v Sloveniji in tujini. Zelo dobro je bila sprejeta spletna degustacija »Vinske urice« in vinske delavnice.

5. ČLANSTVO VAM PRINAŠA ŠTEVILNE UGODNOSTI

Tudi v bodoče vas bomo obveščali o ugodnostih, ki vam jih prinaša članstvo. Veseli bomo vseh vaših novih prijav, idej in pobud, ki jih sprejemamo na elektronskih naslovih info@sommelier-assoc.si; ali pa nam jih posredujete tudi preko Facebook strani Sommelier Slovenije – Društvo za razvoj pivske kulture, kjer dobite še več koristnih informacij.

Prilagamo vam položnico za plačilo letošnje članarine v znesku 25 €. Za tiste, ki jo boste poravnali do konca leta 2022, bomo izdelali izkaznice takoj v pričetku leta 2023, za ostale bo poskrbljeno kasneje. S plačilom članarine boste pridobili člansko izkaznico za leto 2023 in z njo lahko uveljavljali vse ugodnosti. Vljudno vas prosimo, da pri (spletnem) plačilu jasno izpišete na koga se nanaša plačilo – ime in priimek, saj brez tega podatka ne moremo izdelati članske izkaznice. Seznam ugodnosti boste prejeli z novo izkaznico. Preko socialnih omrežij in e-pošte vas bomo obveščali o posebnih ugodnostih naših glavnih podpornikov.

6. OBVESTITE NAS O SPREMEMBI VAŠIH NASLOVOV

Vse tiste, ki želite prejemati obvestila prosimo, da nam vse spremembe e-naslovov, poštnih naslovov, telefonskih številk, pa tudi naslove naših kolegov, ki so zaradi različnih sprememb nedosegljivi (spremembe naslova e-pošte, preselitev, itd) sporočate na naš e-naslov: info@sommelier-assoc.si; pisemske pošiljke pa lahko pošiljate na naslov: DRUŠTVO SOMMELIER SLOVENIJE, p. p. 40, 5250 SOLKAN.

Kdor ne želi prejemati obvestil, naj nas o tem obvesti. Vsi posredovani podatki ostanejo tajni in služijo samo evidenci društva.

8. PREDVIDENE AKTIVNOSTI V LETU 2022 in 2023

Naše delovanje bomo prilagajali epidemiološkim razmeram in morebitnim omejitvam. Sodelujemo na vseh pomembnejših strokovnih domačih in tudi tujih prireditvah.

Letos, 13. decembra bo na Ljubljanskem gradu še delavnica o sonaravnih vinih.

V prihodnjem letu planiramo vsak mesec po eno tematsko delavnico na različnih lokacijah.

Glede na število prijavljenih bomo organizirali redne tečaje kot je navedeno v tč. 1 in tudi več krajših 20–urnih tečajev na različnih lokacijah. Trenutno smo v fazi zbiranja prijav za sommelierje prve in druge stopnje.

V prihodnjem letu bomo sodelovali na svetovnem prvenstvu v Parizu in tudi na manjših regionalnih tekmovanjih.

Vsem, ki zmorete ob vseh osebnih obveznostih svoj čas posvetiti tudi aktivnostim za razvoj društva in širjenje sommelierskih znanj, se na tem mestu še posebej zahvaljujemo. Vsem članicam in članom društva želimo veliko zdravja, zadovoljstva ter prijetnih trenutkov.

Lep pozdrav,

Ivan Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije