fbpx

Slovenija ima 20 novih sommelierjev

V Hitovi Perli v Novi Gorici smo podelili diplome 20 novim sommelierjem, ki so uspešno zaključili izobraževanje na prvi stopnji. Od leta 1993 je tečaj prve stopnje uspešno zaključilo kar 1060 sommelierjev, na drugi stopnji je bilo uspešnih 163 kandidatov, z diplomo najzahtevnejše tretje stopnje pa se lahko pohvali 90 sommelierjev.

Uspelo nam je dokončati enega organizacijsko najbolj zahtevnih tečajev, ki so potekali v času korone. S predavanji smo pričeli na različnih lokacijah že leta 2020. Zaradi omejitev povezanih z epidemijo covid-19 je bilo vmes več prekinitev. Teoretične teme so bile podane tudi preko spleta. Nekatera predavanja in delavnice so bile izvedene tudi na prostem v skladu s pravili, ki so veljala v času epidemije. Konec avgusta in v začetku septembra 2020 je izpite uspešno opravila slaba polovica udeležencev, zaradi zaostrenih razmer pa je morala podelitev diplom počakati. V letu 2021 smo za tiste, ki tečaja niso uspeli dokončati in tudi za nove kandidate, izvedli vsa teoretična predavanja preko spleta in – ko so razmere dopuščale – tudi praktični del. Izpiti so potekali v več fazah, vse do ponedeljka, 21. novembra 2022.

Program tečaja, ki obsega 74 ur v 19 lekcijah, so morali prilagajati in več lekcij ponoviti. Obravnavana tematika je skladna s programom svetovnega sommelierskega združenja ASI iz področja vinogradništva, vinarstva, poznavanja slovenskih ter pomembnejših tujih vinorodnih dežel in vin, opisa in strežbe vin, bontona, zakonodaje, sokov, piva, žganih pijač, napitkov, mešanih pijač, kulturi in tradiciji pitja vina ter spoznavanja osnovnih usmeritev spajanja hrane in vina. Na izpitih je bilo potrebno opraviti pisni test z 71 vprašanji, pisno in praktično degustacijo z opisom ter pravilno postrežbo vina.

Od leta 1993 do danes je tečaj prve stopnje uspešno zaključilo kar 1060 sommelierjev. Na šestih tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 163 kandidatov, na treh tečajih tretje stopnje pa je bilo uspešnih 90 sommelierjev.

V nagovoru pred slovesno podelitvijo diplom je predsednik društva Ivan Peršolja čestital novim sommelierjem za izkazano znanje in predanost poslanstvu sommelierjev. Večkratno spreminjanje pogojev in omejitev je terjalo veliko angažiranja, vztrajnosti, fleksibilnosti, strpnosti, sodelovanja in prilagajanja tako organizatorjev kot slušateljev, ki so jih vsi izzivi še dodatno motivirali. Zahvalil se je vodji F&B gostinstva v Perli Alenu Šraju in vsemu osebju, ki so pomagali pri izvedbi tečajev ter vsem vinarjem, ki so prispevali vina za tečaj. Podpredsednik društva Davorin Škarabot je zbranim predstavil pomen članstva v svetovnem sommelierskem združenju ASI. Podelitvi diplom v čudovitem ambientu dvorane Pinta je sledila izjemna didaktična večerja z odličnimi spajanji z izbranimi vini kar so potrdili vsi prisotni s spontanim aplavzom zahvale kuharskemu in strežnemu osebju za nepozabno doživetje.

Diplome so prejeli:

20 novih sommelierjev
20 novih sommelierjev

Gašper Bolčina, Roberto Ceroici, Anita Dolmark, Marko Grižonič, Valentina Jan, Livio Jakomin, Vanesa Jusić, Erik Marinič, Filip Matjaž, Samo Miklavčič, Mari Orel, Žiga Peric, Klavdij Jurij Peršolja, Sara Peršolja, Patricija Pirih, Martin Plahuta, Aleš Segulin, Uroš Rodman, Petra Susič in Mojca Širok

Društvo trenutno izvaja v Ljubljani tečaj za sommelierje prve stopnje, razpisan pa je že tečaj za sommelierje druge stopnje v Kopru, ki naj bi se pričel v januarju prihodnje leto. Predstavniki društva Sommelier Slovenije ob rednih tečajih napovedujejo tudi več krajših tečajev »Uvod v kulturo vina« na različnih lokacijah po Sloveniji. V decembru bo v Ljubljani še delavnica o sonaravnih vinih, v prihodnjem letu pa so v planu vsak mesec različna predavanja z degustacijami. Februarja prihodnje leto bo svetovno sommeliersko združenje ASI v Parizu organiziralo svetovno prvenstvo, ki se ga bo udeležil tudi naš predstavnik Valentin Bufolin.