fbpx

Slovenija ima 34 novih sommelierjev

Ljubljana, 13. 10. 2022 – Predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so sinoči v Centru kulinarike in turizma KULT316 v Ljubljani podelili diplome 34 novim sommelierjem, ki so uspešno zaključili izobraževanje na prvi stopnji. Od leta 1993 je tečaj prve stopnje uspešno zaključilo kar 1040 sommelierjev, na drugi stopnji je bilo uspešnih 163 kandidatov, z diplomo najzahtevnejše tretje stopnje pa se lahko pohvali 90 sommelierjev.

Društvu Sommelier Slovenije je uspelo dokončati enega organizacijsko najbolj zahtevnih tečajev doslej. S predavanji za 42 udeležencev so pričeli januarja 2020 v prostorih Centra kulinarike in turizma KULT316 v Šentvidu, zaradi omejitev povezanih z epidemijo covid-19 pa so bili v marcu primorani tečaj prekiniti. Z veliko prizadevanja so s predavanji nadaljevali v juniju preko spleta, v juliju in avgustu pa na prostem v skladu s pravili, ki so veljala v času epidemije. Konec avgusta in v začetku septembra 2020 je izpite uspešno opravila slaba polovica udeležencev, zaradi zaostrenih razmer pa je morala podelitev diplom počakati. V letu 2021 so za tiste, ki tečaja niso uspeli dokončati in tudi za nove kandidate izvedli vsa teoretična predavanja preko spleta in – ko so razmere dopuščale – tudi praktični del. Izpiti so potekali v več fazah, vse do ponedeljka, 10. oktobra 2022.

Program tečaja, ki obsega 74 ur v 19 lekcijah, so morali prilagajati in več lekcij ponoviti. Obravnavana tematika je skladna s programom svetovnega sommelierskega združenja ASI iz področja vinogradništva, vinarstva, poznavanja slovenskih ter pomembnejših tujih vinorodnih dežel in vin, opisa in strežbe vin, bontona, zakonodaje, sokov, piva, žganih pijač, napitkov, mešanih pijač, kulturi in tradiciji pitja vina ter spoznavanja osnovnih usmeritev spajanja hrane in vina. Na izpitih je bilo potrebno opraviti pisni test z 71 vprašanji, pisno in praktično degustacijo z opisom ter pravilno postrežbo vina.

Od leta 1993 do danes je tečaj prve stopnje uspešno zaključilo kar 1040 someljejev. Na šestih tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 163 kandidatov, na treh tečajih tretje stopnje pa je bilo uspešnih 90 someljejev.

V nagovoru pred slovesno podelitvijo diplom je predsednik društva Ivan Peršolja čestital novim sommelierjem za izkazano znanje in predanost poslanstvu sommelierjev. Večkratno spreminjanje pogojev in omejitev je terjalo veliko angažiranja, vztrajnosti, fleksibilnosti, strpnosti, sodelovanja in prilagajanja tako organizatorjev kot slušateljev, ki so jih vsi izzivi še dodatno motivirali. Zahvalil se je direktorju in sodelavcem Centra kulinarike in turizma KULT316, lastnikom podjetja VILAR, d.o.o. iz Doba pri Domžalah za gostoljubnost in pomoč pri izvedbi tečaja na prostem v času epidemije ter vsem vinarjem, ki so prispevali vina za tečaj. Podpredsednik društva Davorin Škarabot je zbranim predstavil pomen članstva v svetovnem sommelierskem združenju ASI. Prijetno didaktično večerjo v Restavraciji KULT so obogatila vina iz vseh slovenskih vinorodnih dežel in pivo gostitelja.

Novi sommelierji
Novi sommelierji

Diplome so prejeli:
Bregar Mitja, Cimprič Žiga, Dajčman Metka, Domjanič Žiga, Erjavec Matevž, Ferlež Žiga, Filipič Marko, Jakopič Nejc, Jensterle Iris, Kastelic Matija, Klemenčič Pahor Nejc, Komel Gentilini Petra, Lavrenčič Sašo, Morina Flurend, Palćič Dejan, Papič Bojan, Pavšič Andraž, Petje Sabina, Pintar Primož, Prelog Marjetka Lucija, Railić Bojan, Raušl Katja, Smolnikar Jernej, Stopar Maja, Strajn Luka, Šalamun Primož, Šokčanić Milica, Vidic Rožle, Vilar Barbara, Vilar Martin, Volč Tea, Zupanc Maja, Zupanc Martin in Žnidaršič Žan.

Do konca letošnjega leta bodo v društvu skušali zaključiti tečaja za preostale udeležence v Ljubljani, Krškem in v Kopru. V začetku novembra se bo v Ljubljani pričel nov tečaj za sommelierje prve stopnje, razpisan pa je že tečaj za sommelierje druge stopnje v Kopru, ki naj bi se pričel v sredini novembra. Predstavniki društva Sommelier Slovenije ob rednih tečajih napovedujejo tudi več krajših tečajev »Uvod v kulturo vina« na različnih lokacijah po Sloveniji. Še naprej bodo za dvigovanje kulture uživanja vin in drugih pijač skrbeli tudi s strokovnimi tematskimi delavnicami v samostojni organizaciji oziroma s sodelovanjem pri izvedbi različnih vinskih prireditev po Sloveniji. Konec oktobra bo v Beogradu potekalo razširjeno sommeliersko prvenstvo Balkana, prihodnje leto pa bo svetovno sommeliersko združenje ASI v Parizu organiziralo svetovno prvenstvo. V Beogradu bosta Slovenijo zastopala aktualni državni sommelierski prvak Valentin Bofulin in podprvak Rok Kerin, v Parizu pa bo nastopil Valentin Bufolin.

Več informacij: Ivan Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, ivan.persolja@siol.net, m 041 644 274