Slovenija ima 37 novih sommelierjev
Sinoči smo v Centru kulinarike in turizma KULT316 v Ljubljani podelili diplome 37 novim sommelierjem, ki so uspešno zaključili izobraževanje na prvi stopnji. Od leta 1993 je tečaj prve stopnje uspešno zaključilo kar 1190 sommelierjev, na drugi stopnji je bilo uspešnih 219 kandidatov, z diplomo najzahtevnejše tretje stopnje pa se lahko pohvali 90 sommelierjev.
Z obsežnim ciklom predavanj na prvi stopnji izobraževanja smo pričeli konec februarja in zaključili 8. maja letos. Program tečaja obsega 80 ur v 19 lekcijah. Obravnavana tematika je skladna s programom svetovnega sommelierskega združenja ASI iz področja vinogradništva, vinarstva, poznavanja slovenskih ter pomembnejših tujih vinorodnih dežel in vin, opisa in strežbe vin, bontona, zakonodaje, sokov, piva, žganih pijač, napitkov, mešanih pijač, kulturi in tradiciji pitja vina ter spoznavanja osnovnih usmeritev spajanja hrane in vina. Na izpitih, ki smo jih zaključili konec maja, je bilo potrebno opraviti pisni test z 71 vprašanji, pisno in praktično degustacijo z opisom ter pravilno postrežbo vina.
V nagovoru pred slovesno podelitvijo diplom v ljubljanski restavraciji KULT316 je predsednik društva Valentin Bufolin čestital novim sommelierjem za izkazano znanje in predanost poslanstvu sommelier-jev. Naznanil je obisk aktualnega svetovnega prvaka sommelierjev na svečanosti ob 30 letnici član-stva društva v Svetovnem sommelierskem združenju ASI, ki bo 27. 6. v Gostilni pri Lojzetu, na dvor-cu Zemono. Podpredsednik Ivan Peršolja je poudaril pomembnost znanja v tem poklicu in hkrati kot obveznost v primernem obnašanju.
V tej pretežno mladi skupini je 11 slušateljic in 26 slušateljev, ki so ob drugih življenjskih obveznostih skrbno sledili procesu izobraževanja in se s pridobljenimi znanji izkazali na zaključnih izpitih. Zavedati se je potrebno, da vsaka nova generacija sommelierjev doprinese k višjemu nivoju gostinskih storitev, turistične ponudbe v Sloveniji ter kulturi uživanja vin nasploh. Na ta način tudi potrjujemo našo vidno vlogo v svetovnem sommelierskem združenju ASI. Podpredsednik Davorin Škarabot se je v nadaljevanju večera v imenu vseh prisotnih zahvalil direktorju in sodelavcem Centra kulinarike in turizma KULT316 za gostoljubnost in pomoč pri izvedbi tečaja ter vsem vinarjem, ki so prispevali vina za tečaj. Didaktično večerjo v restavraciji KULT316 so obogatila vina iz vseh slovenskih vinorodnih dežel in pivo gostitelja. Prijetno druženje ob slovesni podelitvi diplom bo ostalo vsem še dolgo v lepem spominu.
Diplome so prejeli:
Goran Besednjak, Tomaž Brantuša, Bor Caruso Bizjak, Karina Cunder Reščič, Manuel Časar, Mateja Delakorda, Matic Erjavec, Saša Galonja, Sven Grager, Samo Gros, Tibor Hren, Anže Hribar, PolonaHribar, Nina Jarkovič, Neva Jež, Rok Jež, Rudi Keeling, Lina Kirm, Rok Kogej, Damjan Kozamernik, Davor Krajnc, Mojca Kvas, Sašo Mačar, Marko Maraš, Nina Maruško Matjaž, Domen Mlakar, Iztok Mlakar, Giorgi Nozadze, Nace Pavlica, Sara Pegam, Matjaž Potočnik, Goran Rastoka, Simon Savšek, Jernej Simčič, Lara Sirk, Janez Zimic in Srečko Zimic.
Društvo pripravlja v septembru še en tečaj 2. stopnje, razpisan je tudi tečaj 1. stopnje. V društvu tudi napovedujemo tečaj 3. stopnje, ki naj bi se pričel pozno jeseni ali takoj v začetku prihodnjega leta. Predstavniki društva Sommelier Slovenije ob rednih tečajih napovedujemo tudi več krajših tečajev »Uvod v kulturo vina« na različnih lokacijah po Sloveniji in različna predavanja z degustacijami. Predvidenih je več srečanj s strokovnjaki iz tujine.
Poseben dogodek in slovesnost pripravljamo konec meseca junija, ko bo društvo praznovalo 30-letnico članstva v Svetovnem sommelierskem združenju ASI. V sklopu praznovanja bo Slovenijo obiskal najboljši sommelier na svetu Raimonds Thomsons. 27. 6. 2024 bomo v Gostilni pri Lojzetu na dvorcu Zemono organizirali druženje s svetovnim prvakom ter izbranimi vinarji in gostinci iz Slovenije.
________________________________________
Več informacij: Valentin Bufolin, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije,
E: valentin.bufolin@sommelier-assoc.si
M: +386 41 443 116