fbpx

Slovenija ima 46 novih sommelierjev 3. stopnje

Predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so v petek, 9. maja 2025 na slavnostni večerji v Gostilni pri Anzelnu (Bukovica pri Vodicah) podelili diplome 46 someljejem, ki so uspešno opravili najzahtevnejši tečaj tretje stopnje. V Sloveniji je bila takšna podelitev prvič leta 2009, druga v letih 2014/2015, tretja leta 2019 in sedaj četrta.

Diplome so prejeli: Žan Abutovič, Branka Ahčin, Kristjan Asanovič, Oskar Bičič, Vanesa Centrih, Annemarie Culetto, Simona Česen, Luka Čufar, Jan Donoša, Matevž Erjavec, Ines Marie Flis, Boštjan Hazabent, Nejc Jakopič, Blažka Januš Gedrih, Miralem Junuzović, Soraja Kante Mrevlje, Martin Kobal, Loris Kocjančič, Sašo Lavrenčič, Sebastijan Majcen, Roman Marc, Mateja Markič, Flurend Morina, Ilia Nozadze, Bojan Papič, Primož Pintar, Morana Polovič, Alenka Radej, Petra Robek, Boštjan Schönlieb, Matej Senekovič, Matija Simčič, Ana Skočaj, Aljaž Sočan, Matjaž Spruk, Marko Stanković, Andrej Starič, Luka Šalamon, Primož Škofic, Katarina Špenko, Nejc Šter, Katjuša Tavčar, Liljana Vodušek, Tomaž Žepič, Tomaž Žerovnik in Grega Žitnik.

V obdobju od leta 2019 do letos, je Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije uspešno izpeljalo več tečajev prve in druge stopnje, kar je pogoj za vključitev v izobraževanje na tretji stopnji, ki je bilo izvedeno od 4. novembra 2023 do 4. februarja letos. Poleg usposabljanja kandidatov je bilo veliko vloženega dela v dopolnjevanje programa glede na izkušnje ob izvedbi vseh dosedanjih tečajev upoštevajoč vse novosti in smernice Svetovnega sommelierskega združenja ASI.

Od leta 1993 do danes je tečaj prve stopnje uspešno zaključilo kar 1153 someljejev. Na sedmih tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 219 kandidatov, na štirih tečajih tretje stopnje, ki dajo sommelierjem kompleksno znanje, pa je bilo uspešnih 136 someljejev.

V nagovorih pred svečano podelitvijo diplom, so predsednik društva Valentin Bufolin, podpredsednik Ivan Peršolja, podpredsednik Davorin Škarabot, glavni predavatelj Sergij Cesar in župan Občine Vodice Aco Franc Šuštar čestitali vsem prejemnikom diplom ter poudarili pomen sommelierstva v stroki, javnem in zasebnem življenju tako doma kot v svetu. Naziv someljeja tretje stopnje poleg zadovoljstva pomeni večjo obveznost za strokovno delo, stalno nadgrajevanje znanja in vzoren nivo vedenja. Vsi člani našega društva so hkrati tudi člani mednarodnega sommelierskega združenja ASI in je to priložnost za uveljavljanje naših someljejev in slovenskih enogastronomskih posebnosti na mednarodnem trgu.

Tečaj je trajal 80 ur v obliki 20 delavnic. Najprej so strokovnjaki za posamezna področja živil in jedi podajali teoretična znanja. Priznani sommelier Sergij Cesar je predstavil posebno metodologijo za ugotavljanje in ocenjevanje arom, okusov in ostalih lastnosti jedi. Te lastnosti smo poskušali povezati s podobnimi pri različnih vinih. Doseženo soglasje ali »poroka« med jedjo in vinom mora dati novo dimenzijo občutkov na še višjem nivoju. Utrdili smo tudi veščine strežbe z dekantacijo vina

Strokovna ekipa, ki je skrbela za pripravo in izvedbo tečaja je posvetila posebno pozornost slovenski kulinariki, tipičnim jedem ter slovenskim vinom. S tem naj bi pokazali na možnosti, ki jih imamo tudi v domačem okolju ter kandidate opremili z znanjem, kako odgovoriti na tržne izzive ter povečati konkurenčnost in prepoznavnost na najvišjem nivoju. Veliko pozornosti je bilo posvečeno tudi področju odnosov z gosti, kjer višji nivo znanja prinaša tudi nove zahteve.
Kandidati so se izkazali z resnim in aktivnim pristopom, s sodelovanjem in spremljanjem tematik na tečaju, s skupinskim delom na večkratnih srečanjih za pripravo na izpite ter z dokazanim znanjem na izpitih. Udeleženci so morali najprej opraviti zahtevno pisno preverjanje z vseh treh stopenj izobraževanja. Na praktičnem delu izpita so odgovarjali na dodatna vprašanja, potrdili poglobljeno degustacijsko znanje in zagovarjali praktičen primer spajanja jedi in vina.

K visokemu nivoju tečaja je pripomogla tudi strokovna pomoč lastnika Gostilne pri Anzelnu, Mihaela Špenka z ekipo, ki so po podelitvi diplom pripravil slavnostno večerjo s krajevnimi kulinaričnimi posebnostmi. Vse jedi smo spajali z vini iz vseh slovenskih vinorodnih dežel in enim tujim.

Izobraževanje someljejev, ki ga izvaja naše društvo, poteka na treh stopnjah. Na prvi kandidate uvedemo v stroko in jim posredujemo osnovno znanje iz vinogradništva, vinarstva, poznavanja slovenskih ter pomembnejših tujih vinorodnih dežel in vin, opisa in strežbe vin, bontona, zakonodaje, sokov, piva, žganih pijač, napitkov, mešanih pijač, kulturi in tradiciji pitja vina ter spoznavanja osnovnih usmeritev spajanja hrane in vina.

Sledi nadaljevalni del – 2. stopnja, ki pomeni poglobitev znanja o domačih in tujih vinih, nova znanja o oljih, kisih, kavi, čaju, mineralnih vodah, žganih pijačah, cigarah, postrežbi vina ter nove prijeme na področju someljejskega dela.

Na tretji stopnji izobraževanja se udeleženci spoznavajo s teoretičnimi znanji posameznih živil in hrane. Naučijo se tehnik za ugotavljanje njihovih organoleptičnih lastnosti in jih združujejo v novo dimenzijo skupaj z lastnostmi posameznega vina.

S tretjim tečajem se zaključuje redni ciklus izobraževanja. Po svoje pomeni novost, saj se v njem prvič srečujejo s hrano in njenimi lastnostmi, po drugi strani pa predstavlja logično nadaljevanje dela na prvi in drugi stopnji, ki dajeta osnovo poznavanja vin in vsega kar ponujamo v gostinskih lokalih. Z njim so tečajniki pridobili zahtevna znanja s področja enogastronomije, vstopili so v svet vonjav in okusov vina in hrane ter v kompleksen svet njihovega spajanja. Razumejo zakaj so poroke hrane in vina zaradi množice različnih, pogosto tudi nasprotujočih vplivov tako zahtevne in ne nazadnje pridobili tudi znanje, kako se je potrebno na danosti prilagajati in iskati v okviru tega najboljše rešitve.

Tečaj je pomenil nadaljevanje kreativnega in dinamičnega strokovnega pristopa, kar zahteva stalno spremljanje predavateljev in slušateljev ter sprotno prilagajanje za dosego najboljših rezultatov.

V letošnjem letu planiramo izvesti še več krajših tematskih tečajev za člane in tudi druge, ki jih to zanima, zbiramo pa tudi že prijave za tečaj sommelierjev 1. in 2. stopnje.