fbpx

Šved najboljši evropski sommelier

Evropsko prvenstvo sommelierjev je od 26. – 30. septembra 2013 potekalo kar v dveh evropskih državah, Italiji in monaški kneževini. Organizatorji so poskrbeli za spoznavanje vinskih področij Ligurije in Provanse, 38 tekmovalcev, med njimi tudi slovenski državni prvak Gašper Čarman, pa se je pomerilo za naslov najboljšega sommelierja v Evropi. Zmagal je Šved Jon Arvid Rosengren.

Z leve David Biraudjon, Arvid Rosengren in Julia Scavo

Tokrat so se najboljši evropski sommelierji pomerili v San Remu. Kljub slabim vremenskim napovedim je v glavnem lepo in toplo vreme dovolilo izvedbo intenzivnega programa, ki sta ga skupaj pripravili italijansko in monaško someljejsko združenje.

Uvodoma so udeleženci ogledali strme vinograde, ki se dvigajo le lučaj od obale pa vendar tik pod dvatisočaki na italijansko francoski meji.

Ob ogledih vinogradov s skopo kamnito zemljo so lahko pokusili grozdje, ki je še zorelo, ter spoznavali težke pogoje pridelave, ki dajejo vinu s tega področja močan in tipičen mineralni poudarek.

Program dogajanja je vključeval več degustacij, kjer so lokalni vinarji iz Ligurije in Provanse predstavili svoja najboljša vina in s tem za promocijo dodobra izkoristili prisotnost someljejev iz cele Evrope in predstavnikov vseh članic svetovnega združenja ASI.

Degustacije so premišljeno povezali tudi s predstavitvijo pridelkov lokalnih oljkarjev, pridelovalci prehrambnih izdelkov so med drugim prikazali pripravo pravega pesta ter drugih tipičnih proizvodov.

Na tekmovanju je sodelovalo kar 38 tekmovalcev iz vinsko najbolj razvitih evropskih držav. Pomerili so se v poznavanju vinogradništva in vinarstva, sledila je slepa degustacija vin in destilatov, dekantacija vina ter spajanje vina in hrane.

Slovenijo je častno zastopal član Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije Gašper Čarman kot aktualni državni prvak, ki je pokazal velik napredek, dobro pripravljenost in poznavanje someljejskih znanj ter izpolnil naša pričakovanja.

Najboljši trije so se pred publiko pomerili v strežbi penine in dekantaciji vina, priporočanju vin k meniju, popravi vinskega lista, degustaciji štirih vin ter prepoznavanju destilatov. Prvi evropski sommelier je po tesnem finalu postal Šved Jon Arvid Rosengren pred Francozom Davidom Biraudem in Romunko Julio Scavo.

Z leve Davorin Škarabot, Shinya Tasaki, Gašper Čarman in Ivan Persolja

Tekmovanje je pokazalo, da se splošni nivo znanja dviguje in da postaja konkurenca vse hujša. Same priprave vrhunskih tekmovalcev zahtevajo večletni sistematični študij, obisk sejmov in vinskih dežel, vsekakor pa vsakdanje delo s svetovnimi vini.

Praviloma se kandidati kalijo na več tekmovanjih, preden dosežejo najboljše rezultate. Ponovno pa se je izkazalo, da so za najvišja mesta poleg dolgoletnega študija, za kar je bistvena tudi podpora delodajalca, potrebne tudi delovne izkušnje, ki jih lahko tekmovalec pridobi v vrhunskih restavracijah, kjer se dnevno srečuje z zahtevnimi gosti.

Na ta način lahko spozna mednarodno kuhinjo in izpili znanje francoščine in angleščine, ki sta jezika, v katerih poteka tekmovanje.

Prvenstvo se je zaključilo z zasedanjem skupščine ASI, na kateri so člani soglasno izvolili novo vodstvo mednarodne organizacije, ki jo bo še naprej vodil Japonec Shinya Tasaki.

Na skupščini, kjer je Slovenijo predstavljal predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, Ivan Peršolja, so spregovorili o finančni stabilizaciji združenja ter o prilaganju in uveljavljanju vloge sommelierja v trženju vina.

Zasedala je tudi didaktična komisija, katere član je tudi Davorin Škarabot, ki je nadaljevala s pripravo mednarodnih standardov za delo sommelierjev. Glavna pozornost komisije je namenjena prav pripravi skupnega izobraževalnega programa s ciljem izenačiti način in pogoje izobraževanja someljejev po svetu, ki bi jim tako omogočili enakopravno zaposlovanje v različnih državah.

Z leve Ivan Peršolja, Jon Arvid Rosengren, Gašper Čarman, Ddavorin Škarabot

Naši udeleženci so na evropskem prvenstvu izkoristili priložnost za nove poslovne in prijateljske stike, ki bodo omogočili še uspešnejše uveljavljanje Slovenije v svetu. Pri tem so jih z izbranimi vini podprli slovenski vinarji, ki razumejo pomen sommelierskega združenja v svetu.

Brez njihove materialne in finančne podpore ter pomoči turističnega gospodarstva takih prireditev ne bi mogli organizirati.