fbpx

Švicar Paolo Basso najboljši na svetovnem prvenstvu sommelierjev

Na strokovno izjemno zahtevnem tekmovanju, ki je v Tokiu potekalo od 26. do 29. marca, je med 54 kandidati naslov najboljšega sommelierja na svetu prepričljivo osvojil Paolo Basso iz Švice. Slovenski državni prvak Gašper Čarman iz Reteč pri Škofji Loki je nastopil v četrtfinalu.

Z leve: Davorin Škarabot, Paolo Basso in Gašper Čarman

Svetovna organizacija ASI (Association de la Sommellerie Internationale), v kateri Slovenijo od leta 1994 enakopravno in aktivno zastopa Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, je v minulem tednu organiziralo že 14. tekmovanje za najboljšega sommelierja na svetu.

Svetovno prvenstvo velja ob posameznih celinskih prvenstvih za strokovno tekmovanje najvišjega ranga, na katerem se vsaka tri leta pomerijo najboljši sommelierji iz posameznih držav članic.

Letošnje tekmovanje, ki ga je od 26 do 29. marca gostila japonska prestolnica Tokio, je bilo najštevilčnejše doslej. Udeležili so se ga namreč predstavniki kar 54 držav članic ASI.

Tekmovanje obsega več preverjanj znanj, in sicer od pisnega dela do degustacije in opisa izbranih vin, njihovega spajanja s hrano ter prikaza veščin profesionalne strežbe. Zahtevnost je na najvišjem nivoju, komisije od kandidatov zahtevajo široko paleto znanj, kar v praksi pomeni kar nekajletne priprave.

Svetovno prvenstvo velja za pravi izziv za številne sommelierje, ki za nekaj dni zamenjajo vsakdanje delo za prikaz najboljšega, kar zmorejo.

Med njimi je letos prvič nastopil tudi Gašper Čarman, ki je konec februarja postal slovenski državni prvak med sommelierji: »Za mano je ena najlepših izkušenj v življenju, tekmovanje je bilo organizirano na izredno visoki ravni z zelo, zelo močno konkurenco. Na žalost se nisem uvrstil v polfinale, vendar je to glede na mojo premierno udeležbo na svetovnem prvenstvu nekako pričakovano. Mesto v polfinalu so si izborili predvsem tekmovalci z izkušnjami velikih tekmovanj, prvaki celin in bivši finalisti. Pridobil sem ogromno novih poznanstev ter, kar je najpomembnejše, promoviral slovensko enogastronomijo. Pred mano so novi izzivi in resnično se veselim naslednjih velikih tekmovanj, kot je evropsko prvenstvo v San Marinu jeseni.«

Davorin Škarabot, podpredsednik društva Sommelier Slovenije in član strokovne žirije, ki je tekmovanje spremljal vse dni, je povedal, da je žirija imela zelo težko nalogo na osnovi strogih kriterijev izbirati 12 najboljših za polfinale, kjer so se 28. marca pomerili predstavniki Anglije, Turčije, Švice, Švedske, Romunije, Norveške, Italije, Francije, Belgije, Kanade, Argentine in Avstralije.

Najboljši tekmovalci

V prijetnem ambientu hotela Tokyo Imperial se je na zaključni slovesni prireditvi zbralo več kot 2000 gostov, ki so spremljali napeto dogajanje med finalnim delom tekmovanja, ki je potekalo 29. marca.

V veliki finale so se uvrstili trije izkušeni kandidati. Med njimi prvič v zgodovini svetovnih prvenstev tudi ženska sommelierka Véronique Rivest iz Kanade, Belgijo je v finalu zastopal Aristide Spies, Švico pa Paolo Basso. Pred številnimi gledalci v Mednarodnem kongresnem centru, so se pomerili med seboj in navdušili z izjemnim poznavanjem sommelierskega dela ter komunikacijskimi in tržnimi sposobnostmi.

Občinstvo je pozorno spremljalo njihovo delo in nastope nagradilo z ovacijami na nogah. Največjega aplavza pa je bil deležen zmagovalec, švicarski predstavnik Paolo Basso, ki je izstopal s profesionalnim, mirnim in natančnim nastopom. Rezultate sta razglasila Shinya Tasaki, predsednik svetovnega združenja sommelierjev ASI in Serge Dubs, direktor tehničnega odbora, podelitvi pa so prisostvovali tudi vsi najboljši sommelierji sveta, ki so svoje znanje potrjevali na izborih od leta 1969 do 2010.

Paolo Basso je zelo izkušen sommelier, aktualni evropski prvak, ime, ki je že leta prisotno v vrhu svetovnih tekmovanj. Že na svetovnem prvenstvu leta 2000 v Kanadi je postal podprvak in odtlej je Švico zastopal na vseh prvenstvih.

Dobro pozna Slovenijo, ki jo je že večkrat obiskal in v družbi sommelierjev spoznaval naša vina. »Takoj po zmagi je navdušen povedal, da je to vrhunec njegove več kot 20-letne sommelierske kariere in da bo zmago kar večkrat praznoval, tudi ob bližnjem obisku Slovenije, kjer ga bomo ponovno pozdravili, tokrat prvič kot najboljšega na svetu,« nam je zaupal Škarabot.

Gašper Čarman

Japonci so svetovno prvenstvo gostili drugič in tudi tokrat so znali najboljšim sommelierjem na svetu spretno predstaviti njihova vina, piva in tradicionalni sake. Dokazali so, da izjemno natančno in poglobljeno spremljajo dogajanja na svetovnem vinskem trgu in s tradicionalno japonsko marljivostjo postajajo eni izmed ključnih akterjev na mednarodnih trgih.

Društvo Sommelier Slovenije je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje, ki si prizadeva za razvoj pivske kulture – kot dela osebne človeške kulture, kot dela kulture naroda ter kot dela kulture bivanja človeka v naravnem okolju.

Društvo si prizadeva za promocijo zmernega, kulturnega in zdravju neškodljivega uživanja vina in drugih pijač ob ustreznih priložnostih, v izbranem okolju, ob pravilni prehrani in na pravilen način, za dvig kakovosti izdelkov, ki služijo prehrani človeka, s posebnim poudarkom na kakovosti vina in drugih pijač.

Društvo se bori proti alkoholizmu in vsem oblikam zlorabe vina in drugih pijač zoper zdravje, si prizadeva za humane medčloveške odnose in take razmere v družbi, ki nudijo pogoje za človeka vredno življenje.

Društvo, ki je nastalo leta 1992, je od leta 1994 aktiven član svetovne sommelierske organizacije ASI, ki je bila ustanovljena leta 1969 v francoskem Reimsu. Trenutno je vanjo včlanjenih preko 50 držav.

Več informacij:

Ivan Peršolja, predsednik Društva Sommelier Slovenije,

m 041 644 274,

ivan.persolja@siol.net