fbpx

Nepozabno čaroben Iskriv večer penečih vin

V petek, 8. decembra smo na Dvorcu Zemono preživeli čudovit večer v iskrenju penečih vin. Z nami so bili vinarji in predstavniki vinskih kleti iz Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Italije in seveda Francije. Večer, katerega se je udeležilo skoraj 50 ljubiteljev iskrive žlahtne kapljice, je povezovala Lavra Peršolja Jakončič, z vinarji pa se je pogovarjal in komentiral vina trenutni prvak sommelierjev Slovenije in predsednik Društva sommelier Slovenije Valentin Bufolin. Gostje večer so lahko okušali smo raznoliki svet več kot 12 penečih vin, vse od italijanskih prosecca in franciacorte, nemškega sekta, francoskih cremana in seveda šampanjca ter penečih hrvaških vin do slovenskih pet-nata in različnih penin. To je bilo doživetje povsem različnih stilov pridelave, terroirjev in zorenja, s katerimi smo spoznavali bogastvo penečih vin za različne priložnosti in spajanje k različnim jedem. Vinarji so predstavili eno svoje peneče vino, kasneje pa so v druženju z gosti postregli tudi druga peneča vina iz svojega asortimana.

Večer pa ne bi bil to, kar je bil, brez čarobnega vzdušja in ambienta ter vrhunskih okusov izpod rok ekipe Tomaža Kavčiča, Gostilne pri Lojzetu – Dvorec Zemono. Osem skrbno pripravljenih hodov so bili pravo kulinarično popotovanje in odlična spremljava k izbranim penečim vinom.

Vinska klet Movia, vinorodna dežela Primorska – Brda 🇸🇮

Movia Wines, legendarna slovenska klet, katere korenine segajo v začetke osemnajstega stoletja, družina Kristančič pa za posestvo skrbi od leta 1820. Posestvo meri 30 hektarjev. Večino, 25 hektarjev, predstavljajo vinogradi, zasajeni v mejnem pasu med Slovenijo in Italijo, kjer se stikata vinorodna okoliša Goriška brda in Collio. “Že preden mi je oče prepustil vodenje kmetije, mi je vkoreninil prepričanje, da je človek vino našel v naravi. In od tu se vse začne…,“ pravi Aleš Kristančič. Z nami pa je bila ta večer njegova soproga Vesna Kristančič.

Okušali smo: Puro White, 2019

Vinska klet Gordia, vinorodna dežela Primorska – Slovenska Istra 🇸🇮

Ekološko certificirana vinarska kmetija na Kolombanu nad Ankaranom. Andrej Cep je prva generacija vinarjev v družini. Pri Gordia wines obdelujejo 3,5 hektarja vinogradov, kar pomeni, da so butična klet v pravem pomenu besede. Od leta 2012 imajo ekološki certifikat. Vina pridelujejo po tradicionalnem postopku, s stikom jagodne kožice z moštom, spontano alkoholno in mlečnokislinsko fermentacijo. Vin ne fitrirajo in ne dodajajo enoloških sredstev, razen potrebne količine žvepla ob potrebnem času. V njihovi vinski ponudbi pa najdemo dve liniji: svežo in zorjeno.

Okušali smo: Pet-Nat Natural bubbles rose, 2022

Domaine Gruss, Alzacija 🇫🇷

Alzacija je dežela resnično izjemnih in vznemirljivih belih vin, katerih slava je bila zaslužena in uveljavljena stoletja. Družina Gruss je tu vsaj od 17. stoletja. O tem priča družinski grb z dvema ključema, ki izhajata iz imena stare gostilne v samem središču slikovite vasi Eguisheim, ki so jo nato kupili za družinsko kmetijo. Družinsko posestvo Domaine Gruss se razprostira na 16 hektarjih v Eguisheimu, razdeljenih na petdeset parcel na prevladujočem čudovitem apnenčastem terroirju. Integrirano kmetovanje prispeva k pridelavi koncentriranega grozdja, ki izraža to raznolikost tal. Usmerjeni v odličnost, vsa prizadevanja združujejo v razvoju odličnih vin. Ravnovesje, čistost in eleganca so njihovi glavni motivi. Vina Domaine Gruss v Sloveniji zastopa drinx.si.

Okušali smo: Cremat d’Alsace Cuvee Confidentielle extra brut

Medot, vinorodna dežela Primorska – Goriška Brda 🇸🇮

Domačija Medot Wines in njeni vinogradi ležijo v samem osrčju Goriških brd. Alpski in sredozemski vplivi skupaj s flišnato sestavo tal (opoko), na strmih, terasastih vinogradih, kjer sadove ročno trgajo, tvorijo edinstvene pogoje za pridelavo vrhunskih vin. Posebnost terroirja se najbolj značilno odraža v avtohtoni sorti rebula, ki je svoje mesto našla med najboljšimi vini na svetu, sodobna zgodba o rebuli pa je tesno povezana z zgodbo o Medotu, saj je bil prav tu rojen oče rebule. To je bil Zvonimir Simčič z domačije Medot, ki se je po šolanju na najboljši enološki šoli v Italiji vrnil v domači kraj in prevzel vodenje zadružne kleti. Zaradi ohranitve sorte rebula, ki jo je popeljal v zlato dobo ter razcvet celotne regije, si je prislužil nadimek oče rebule. Ob upokojitvi je ustvaril prve penine, pridelane po klasični metodi na osnovi rebule. Tako je nastal Medot. Pri Medotu, ki ga danes vodi vnuk Simon Simčič, prisegajo na eleganco in harmonijo ter ostajamo zvesti rebuli, kar se odraža v mirnih vinih Rebula Journey in Rebula Golden Époque, ter v klasičnih peninah, ki jih zaznamujejo daljše zorenje v steklenici in prepoznavni kompleksni okusi s svilnato elegantnimi mehurčki.

Okušali smo: Brut 48

Berlucchi, Lombardija – Franciacorta 🇮🇹

Znamenita klet se nahaja v slikoviti Franciacorti v Lombardiji, ki slavi kot dežela najboljših penečih vin Italije, zato ima tudi posebno klasifikacijo. Korenine kleti Berlucchi segajo v leto 1961, ko sta enolog Franco Zuliani in grof Guido Berlucchi dala na trg prvo peneče se vino, pridelano po klasični metodi, ki sta ga poimenovala pinot franciacorta. To je bila želja Berlucchija, ki si je po obisku Šampanje postavil cilj, da pridela prav tako dobro peneče se vino. Prvi poskus se je klavrno končal, saj so jima vse steklenice popokale – o tem pričajo še zdaj stene v kleti. Leta 1961 pa sta uspela in predstavila prvo peneče se vino. S tem sta naredila pravo revolucijo, saj so jima kmalu sledili številni vinarji. Da je območje idealno za pridelavo penečih vin, priča tudi dejstvo, da so leta 1965 že pridobili status DOCG. Ali ste vedeli, da imajo v Franciacorti tudi posebno klasifikacijo? Klasičnim delitvam vin glede na dosage (ekspedicijski liker) dodajajo še razred satèn. Gre za edinstveno klasifikacijo, za katero je pogoj nižji pritisk v steklenici – pet atmosfer, hkrati pa morajo biti vina vedno zelo suha – brut. Beseda satèn ponazarja svilnat občutek, ki ga vino pusti v ustih. Vina Berlucchi v Sloveniji zastopa drinx.si.

Okušali smo: ’61 Saten Franciacorta

Sanabor, vinorodna dežela Primorska – Kras 🇸🇮

Pod imenom Vina Sanabor se skriva ljubezen do vinogradniškega in vinarskega dela Igorja z družino, ki je že četrta generacija vinogradnikov in vinarjev. Šest hektarjev vinogradov obdelujejo na pobočju Vrhe v okolici vasi Ravnje, med Krasom in Vipavsko dolino, kjer se nahaja klet. Iz belih sort istrska malvazija, chardonnay, sivi pinot, sauvignon, rumeni muškat in rdečih refošk, modri pinot, cabernet sauvignon in barbera pridelujejo tako mirna vina kot penine, slednjim posvečajo vse več pozornosti. Želja po novih izzivih je pred 20 leti prinesla preizkus v pridelavi penin po klasični metodi, danes to predstavlja glavno dejavnost na kmetiji. Letno pridelajo okrog 10 000 steklenic. Pridelujejo pet penin pod imeni Lucidia, Pallidia, Floridia, Ambrosia in Tenebra.

Okušali smo: Pallidia brut nature

Slavček, vinorodna dežela Primorska – Vipavska dolina 🇸🇮

Obstoj Slavčeve kmetije sega v leto 1769, tako nam pričajo stari zapisi. Družinski priimek pa je od nekdaj Vodopivec. Ime domačije pri Slavčevih se je verjetno uveljavilo zaradi petja ptic v okolici. Slavčeva kmetija je lep primer tradicije kmetijstva raznovrstnih panog (vinogradništvo, sadjarstvo, poljedelstvo, živinoreja, gozdarstvo), vedno pa je bila glavna panoga vinogradništvo in vinarstvo. Naši vinogradi se od nekdaj razprostirajo na obrobjih vrhov hribov na zelo strmem pobočju. Obdelani so po ekološkem principu. Zemlja je kamnita in lapornata, kar daje vinom značilno mineralno noto. Posebnost vinogradov je arhitekturna oblika v terasah. Proizvodni proces grozdja, ko prispe v klet, je zahtevna naloga vinarja. Tukaj igra najpomembnejšo nalogo natančnost, pa skrivne modrosti, da dosežemo harmonijo in hkrati spoštljivo ohranimo lastnosti vsake sorte in sloga vina. Grozdje optimalno predelamo, da se izrazijo najboljše sortne lastnosti. Ne uporabljamo veliko žvepla, zato imajo naša vina bogatejše odtenke, ki nas spominjajo na barvo zlata vse do jantarnih, pri sivem pinotu tudi do »rdečkastih« odtenkov. Tako se oblikuje Slavčev slog vina, ki ga hitro prepoznamo. Ob natakanju vina zaznamo viskoznejše zvoke, ob okušanju pa bogatejše in intenzivnejše arome in dolgotrajen pookus.

Okušali smo: Viktorija brut nature

Veralda, Istra in Kvarner – Hrvaška Istra 🇭🇷

Vinsko posestvo Veralda se nahaja na najbolj znani vinorodni legi severne Istre, znamenitih Bujskih gričih, med Bujami in Brtoniglo. Klet je dobila ime prav po legi vinograda, ki se nahaja neposredno ob vinski kleti, saj je družinski priimek Visintin v Istri zelo razširjen. Družinska tradicija se je začela leta 1938 na približno 10 hektarjih zemlje in se kmalu specializirala za gojenje trte in oljk. Danes je Veralda družinsko podjetje, ki zaposluje 15 redno zaposlenih sodelavcev. Poudarek kleti je na avtohtonih sortah: istrska malvazija, refošk in teran, ki izražajo edinstvenost, plemenitost in tradicijo kraja. S temi sortami so povezani s srcem, posebne pa jih dela tudi dejstvo, da so bolj odporne na bolezni kot druge mednarodne sorte, kar je nujen pogoj za ekološko pridelavo. Prizadevajo si proizvajati sveža vina, presenetljivo obstojnega okusa, ki zagotavljajo popoln užitek. V Sloveniji vina Veralda zastopa drinx.si.

Okušali smo: Blanc de noir, 2020

Fantinel, Furlanija – Julijska krajina – Prosecco 🇮🇹

Vinska hiša Fantinel je bila ustanovljena leta 1969, ko je gostinec in hotelir Paron Mario Fantinel pridobil svoje prve vinograde na območju Collia v severni Furlaniji. Ljubezen do vina so kmalu podedovali njegovi sinovi Luciano, Gianfranco in Loris, ki so vse bolj širili družinsko posest. Danes, s tretjo generacijo, ki jo predstavljajo Marco, Stefano in Mariaelena, je Fantinel postal mednarodno priznana prestižna klet in ambasador furlanskega vinarstva po vsem svetu. Filozofija Fantinela je povezati strast, tradicijo in inovativnost s poreklom in modrostjo prednikov in pridelovati vina, ki izražajo pristnost dežele. Z več kot 300 hektarji vinogradov, razdeljenih v priznane cone DOC Grave, Prosecco in Collio, so ti edinstveni terroirji in privilegirana območja z mikroklimo idealna za najboljše zorenje grozdja in najvišji izraz vsake vinske sorte, zlasti dragocenih avtohtonih sort. Vina Fantinel se prodajajo v več kot 90 državah, zlasti v najvišjem sektorju trgovine in vrhunskih restavracijah. V Sloveniji vina Fantinel zastopa drinx.si.

Okušali smo: Prosecco One & Only millesimato 2022

Van Volxem, Mozela – Saar 🇩🇪

Na skrajnem zahodnem kotu Nemčije, v zgodovinskem središču Wiltingena ob Saarju, so starodavni vinogradi, ki so del posestva Van Volxem. Vinograde so prvotno zasadili Rimljani v tretjem stoletju. V 11. stoletju so jih menihi ponovno odkrili in v 17. stoletju so postali del samostanske kleti pod jezuitskim redom. Po francoski revoluciji so postali last Gustava von Volxema, priseljenega pivovarja iz Bruslja. Klet je štiri generacije vodila družina Van Volxem, leta 2000 pa klet prevzel podjetnik Roman Niewodniczanski. Posarskim vinom dajejo značaj z minerali bogata, rodovitna skrilasta tla in prevladujoče hladno podnebje. Povprečna trta v vinogradih Van Volxem je stara 35 let, v vinogradu Wiltinger Gottesfuß, enem najstrmejših vinogradov v Saaru, pa rastejo trte rizlinga, stare več kot 130 let. Trgatev poteka ročno, z skrbno izbiro grozdja, kar zagotavlja stalno visoko kakovost. Trdno so prepričani, da je sicer veliko stvari, ki jih je mogoče narediti drugače, vendar pa je veliko praks, ki jih ni mogoče izboljšati, saj so se na strmih pobočjih izpopolnjevale v tisočletjih. Neomajno so predani ustvarjanju pristnih, izključno sonaravnih vin, ki so fermentirana z divjimi kvasovkami in pridelana brez uporabe sredstev za bistrenje. V Sloveniji so vam vina Van Volxem na voljo v trgovini drinx.si .

Okušali smo: sekt 1900, 2016

Domaine Slapšak, Vinorodna dežela Posavje – Dolenjska 🇸🇮

Še pred nekaj leti so bile Slapšakove penine največje odkritje Posavja, danes pa so že del ponudbe vsake boljše slovenske gostilne. Zgodba Slapšakovih je zelo zanimiva in mednarodna. Že ime “Domaine Slapšak” nakazuje, da je tukaj nekaj francoskega in slovenskega. Ljubezen je na Dolenjsko prignala francoskega specialista za šampanjce Françoisa Bottona, ki se je za enologa izšolal na univerzi v Reimsu v Šampanji, pozneje pa je delal za prestižne šampanjske hiše, kot je znamenita Roederer. Tudi penine in vina, ki jih francoski enolog ustvarja iz tipično slovenskih sort dolenjskega terroirja po tradicionalni metodi, so polna slovenskega karakterja in francoske elegance. Na družinskem posestvu v Telčah sredi dolenjskih gričev se z vinarstvom ukvarjajo že dolgo. Sončna pobočja posestva, ki leži na nadmorski višini 500 m, ter laporno skrilasta in apnenčasta prst dajejo posebno ugodne pogoje za pridelavo bistrih in kristalnih penin. François se je za to, da za penine uporabi endemično slovensko sorto žametno črnino odločil potem, ko je med opazovanjem zorenja opazil nekaj presenetljivega: »Grozdje doseže popolnoma enako zrelost kot v Šampanji. S tem pa ima optimalno vsebnost sladkorja, predvsem pa pravo razmerje kislin za ustvarjanje penin.«

Okušali smo: Brut nature ŽČ

G.H. Mumm, Šampanja 🇫🇷

Zgodba G.H. Mumm se je začela leta 1761, ko je Peter Arnold Mumm, lastnik številnih vinogradov in potomec družine baronov in vitezov, katerih korenine segajo celo v dvanajsto stoletje, ustanovil trgovino z vinom v Kölnu. Ko so se njegovi trije sinovi Gottlieb, Jacobus in Philipp pridružili poslu, so se začeli zanimati za regijo Champagne, katere peneča vina so uživala vse večjo priljubljenost v Evropi. Leta 1827 so se odločili ustanoviti šampanjsko hišo. V poklon svojemu poreklu so etiketi dodali orla iz družinskega grba. Z leti se je uveljavil kot emblem G.H.MUMM in tam ostaja do danes. Georges Hermann Mumm, potomec enega prvotnih ustanoviteljev, je prevzel nadzor nad hišo leta 1852. Leta 1876 je zaščitil ime in oznako Cordon Rouge, ki danes simbolizirala celotno hišo Mumm. Etiketa z rdečim trakom (Cordon Rouge) je oblikovana po podobnem rdečemu pasu velikega križa (Grand-croix), prej imenovanega Grand Ribbon (Grand cordon), najvišje stopnje francoske legije časti. Od najboljših restavracij do kraljevskih miz, ikonični rdeči trak, ki krasi steklenice šampanjca Mumm, simbolizira izjemno strokovnost in neskončno iskanje inovacij, ki ohranjajo simbolni moto Hiše: “Samo najboljše”. Od leta 2005 je G.H.MUMM del francoske skupine Pernod Ricard, v Sloveniji pa jih zastopa Pernod Ricard Slovenija.

Okušali smo: RSRV blanc de blancs, 2015