fbpx

Slovenija ima 18 novih someljejev – skupaj jih je že več kot 1000

Predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so v sredo, 20. oktobra 2021, v Restavraciji KOGO Vinakoper podelili diplome 18 novim someljejem prve stopnje.

Novih 18 sommelierjev in predstavniki Društva Sommelier Slovenije
Novih 18 sommelierjev in predstavniki Društva Sommelier Slovenije

Društvo Sommelier Slovenije in Vinakoper sta po dolgotrajnih pripravah uspela v Kopru po 20 letih ponovno organizirati tečaj za someljeje 1. stopnje. Zadnji tečaj je bil v Slovenski Istri organiziran v letih 2000/2001.

S predavanji za 46 udeležencev so pričeli 3. marca 2020 v prostorih Vinakoper in jih morali zaradi Covida 19 po enem tednu prekiniti. Po več poskusih so s tečajem nadaljevali 5. oktobra za približno polovico tečajnikov v dvorani »Restaurant San Simon« in ga zaradi omejitev ponovno prekinili. V nadaljevanju so predavanja iz teorije potekala »na daljavo«. V juniju 2021 so nadaljevali s praktičnim delom tečaja in ga dokončali v sredini julija v Vinakoper. V 74 urah je bila v 19 lekcijah obravnavana tematika, ki je v skladu s programom Svetovnega sommelierskega združenja ASI iz področja vinogradništva, vinarstva, poznavanja slovenskih ter pomembnejših tujih vinorodnih dežel in vin, opisa in strežbe vin, bontona, zakonodaje, sokov, piva, žganih pijač, napitkov, mešanih pijač, kulturi in tradiciji pitja vina ter spoznavanja osnovnih usmeritev spajanja hrane in vina. Na izpitih, ki so s prekinitvami zaradi varnosti in omejitev trajali do 8. septembra 2021, je bilo potrebno opraviti pisni test z 71 vprašanji, pisno in praktično degustacijo z opisom ter pravilno postrežbo vina.

Od leta 1993 do danes je tečaj prve stopnje uspešno zaključilo kar 1006 someljejev. Na šestih tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 163 kandidatov, na treh tečajih tretje stopnje pa je bilo uspešnih 90 someljejev.

V nagovoru pred svečano podelitvijo diplom, je predsednik društva Ivan Peršolja čestital novim someljejem za visok nivo prikazanega znanja. Večkratno spreminjanje pogojev in omejitev je terjalo veliko angažiranja, vztrajnosti, fleksibilnosti, strpnosti, sodelovanja in prilagajanja tako organizatorjev kot slušateljev, ki so jih vsi izzivi še dodatno motivirali. Zahvalil se je direktorju in sodelavcem v Vinakoper ter direktorici resorta San Simon za pomoč pri izvedbi tečaja in vinarjem, ki so prispevali vina za tečaj. Podpredsednik društva Davorin Škarabot je predstavil pomen našega članstva v svetovnem sommelierskem združenju ASI. Direktor Vinakoper Borut Fakin pa je poudaril pomembnost sommelierskega znanja za promocijo in prodajo vin.

Prijetno večerjo v Restavraciji KOGO so obogatila vina iz kleti Vinakoper.

Diplome so prejeli:
Klavdija Barut Polman, Mojca Bordon, Majda Dekleva, Mitja Dolenc, Ines Marie Flis Bordon, Damijan Jogan, Miralem Junuzović, Marija Kerkez, Karin Kontestabile, Andrej Koren, Ylenia Loredan, Dean Markežič, Branko Miklobušec, Mladen Orejaš, Jakob Pipan, Zdenko Polman, Suzana Rodica in Simon Vabič.

Do konca letošnjega leta bo društvo poskušalo zaključiti še s tečajema za preostale udeležence v Ljubljani in v Izoli. Razpisan je tudi nov tečaj za someljeje 1. stopnje in za someljeje 2. stopnje. Predvidevajo tudi več krajših tečajev »Uvod v kulturo vina« na različnih lokacijah.

Valentin Bufolin se bo udeležil evropskega prvenstva someljejev pod okriljem Svetovnega sommelierskega združenja ASI v mesecu novembru letos na Cipru. Na različnih prireditvah bodo izvedli še nekaj strokovnih delavnic. Izvedba vseh predvidenih aktivnosti bo odvisna od možnosti v zvezi z omejitvami zaradi virusa COVID -19.